Погода сприяє поширенню шкідників на соняшнику та кукурудзі. Як боротись

10 травня 2023, 11:15 1680

М'яка зима та прохолодна весна призвели до того, що цього року проявили себе численні шкідники. Так, на посівах соняшнику та кукурудзи на сході України з появою теплих днів помічений шкідник медляк піщаний.

Про це повідомляється в агродепартаменті компанії LNZ Group.

Розмір жука 0,5-1 см, тіло овальне, опукле, колір сіро-коричневий або чорний. Виходять із зимівлі жуки в кінці березня середині квітня і починають інтенсивно харчуватися. Живуть 2-3 роки. 

Яйця відкладають у середині квітня, а вже в середині серпня з'являється нове покоління. Личинки живляться насінням соняшнику та кукурудзи, пошкоджують паростки. Також велику шкоду наносить і личинка (проволочник), особливо в умовах прохолодної весни. Недоотримання врожаю може складати до 50%. Як можна захистити посіви весною, крім агротехнічних заходів боротьби?

Для боротьби з піщаним медляком використовують внесення аміаку в ґрунт. У портфоліо компанії LNZ Group бренд DEFENDA має протруювач насіння Метакса, який можна використовувати для захисту насіння в дозі 5-10 л/т, також ефективним буде внесення інсектицидів у вечірній час — Твікс 1-1,2 л/га.