Озимі в Україні мають перезимувати успішно

05 листопада 2022, 09:50 2488

Перезимівля озимини в Україні, імовірно, пройде достатньо успішно.

Таке припущення в своєму місячному огляді озвучили фахівці Національної академії аграрних наук України, пише ІА «АПК-Інформ».

Як зазначається, в умовах більшої частини України початок загартування рослин озимих культур, як правило, відмічається в другій половині жовтня або ж на початку листопада. Кращі умови для цього створюються в роки з нормальними умовами вологозабезпечення озимини протягом осінньої вегетації, з прохолодною і ясною погодою в другій половині осені й поступовим встановленням зимового режиму, починаючи з температури повітря на рівні –3-5°С.

«Таким чином, беручи до уваги сприятливі довгострокові температурні прогнози та враховуючи поточний стан посівів озимих зернових культур, можна зробити попереднє припущення щодо успішної зимівлі озимини рекомендованих строків сівби, яка в подальшому може забезпечити достатньо високий рівень урожайності», — йдеться у огляді.

Водночас посіви надпізніх строків сівби, а це друга половина осіннього періоду, викликають певне занепокоєння, оскільки подальша їхня доля залежатиме виключно від погодних умов як зимового, так і ранньовесняного періодів, впродовж яких суттєво зростає ризик ушкодження та загибелі рослин від можливої негативної дії абіотичних факторів.