На Волині з одного гектара збирають до 40 тонн кавунів

14 серпня 2024, 16:05 2059

Війна внесла корективи в роботу українських сільгоспвиробників: через бойові дії, окупацію або заміновані території чимало фермерів півдня припинили діяльність. Тому волинські аграрії вирішили спробувати вирощувати баштанні.

Агропідприємство в селі Борохів Луцького району цьогоріч вирощує кавуни на 6 га, пишуть «Волинські Новини».

За словами співвласниці господарства Альони Климчук, вирощують кавуни популярних серед аграріїв сортів — Продюсер, Регус і Талісман. Вони добре почуваються на волинських ґрунтах і можуть набирати вагу до 12 кг.

Альона Климчук зазначає, що минулоріч з одного гектара у господарстві збирали до 40 т кавунів.

«Кавуни для Волині  культура нішева. Але ще недавно в області такими культурами вважалися яра пшениця, згодом  кукурудза на зерно, соняшник, соя. Нині їх вирощують у промислових масштабах. Зміна клімату, вибір перспективних нових сортів, застосування дієвих препаратів призводять до того, що ареал вирощування теплолюбних південних культур поступово переміщується на північ. Щодо кавунів, то нинішні температурні рекорди на Волині у літні місяці рослинам виявилися лише на користь. Тому перспективи для їх вирощування є»,  зазначає начальник відділу розвитку виробничої галузі департаменту АПР Волинської ОВА Олександр Книш.