Інфікування насіння на старті. Як уникнути найбільшої загрози майбутній врожайності зернових

19 липня 2024, 13:50 748

Незважаючи на гарячу пору, аграрії поступово розпочинають турбуватися про осінній посів озимих зернових колосових. Інфікування на старті — чи найбільша загроза майбутній врожайності зернових культур, адже насінина, уражена небезпечними патогенами, не здатна реалізувати закладений в ній потенціал високої продуктивності.

Які хвороби уражують посівний матеріал та як їх контролювати — розповідають фахівці Ukravit. 

Науковці Ukravit Institute вже отримують зразки насіння зернових культур для дослідження, аби допомогти аграріям підібрати оптимальні діючі речовини протруйників.

propData.content.image
Олександр Мигловець, керівник департаменту агротехнологій компанії Ukravit

Згідно з отриманими результатами, пшениця уражена твердою сажкою, фузаріозом та альтернаріозом, а на ячмені були виявлені збудники альтернаріозу, кладоспоріозу, гельмінтоспоріозу. За відсутності ефективного контролю ці та інші хвороби спричиняють зрідженість та строкатість сходів й навіть повну їх загибель. Тому, щоб не ризикувати майбутнім врожаєм, неодмінно дослідіть свій посівний матеріал і застосуйте відповідні потужні фунгіцидні протруйники.

Для контролю широкого спектра хвороб, у тому числі сажкових, Олександр Мигловець рекомендує рьохкомпонентний протруйник Лайвіт (протіоконазол, 50 г/л + дифеноконазол, 50 г/л + піраклостробін, 25 г/л).

  • Протіоконазол у його складі — системна діюча речовина, що володіє захисними, лікувальними та викорінюючими властивостями і контролює хвороби, викликані збудниками із класів Аскоміцети, Базидіоміцети та Дейтероміцети. Вона блокує синтез ергостеролу, що призводить до морфологічних та функціональних змін клітинної стінки у патогенів.
  • Дифеноконазол володіє системною дією і порушує процес диметилювання під час синтезу ергостеролу, необхідного для будівництва клітинних стінок грибів, що призводить до припинення росту міцелію та загибелі патогенів.
  • Піраклостробін — локально-системний фунгіцид із трансламінарними властивостями, який блокує дихання патогена та його здатність виробляти енергію і призводить до порушень важливих біохімічних процесів в його організмі, внаслідок чого припиняється проростання спор та ріст росткових трубок.

«Лайвіт контролює насіннєву, ґрунтову та аерогенну інфекцію і ефективно захищає насіння і молоді проростки від видів сажки (карликової, летючої, твердої) та інших небезпечних хвороб — пліснявіння, септоріозу, борошнистої роси, кореневих і прикореневих гнилей. Паралельно протруйник сприяє формуванню потужної кореневої системи зернових та не чинить ретардантного ефекту на культуру. В комплексі це дозволяє отримати здорові рівномірні сходи і забезпечити їм сприятливі умови для подальшого росту та розвитку", - зазначає Олександр Мигловець. 

Для повноцінного захисту рослин від ґрунтових та ранньопіслясходових шкідників рекомендований баковий партнер для Лайвіту — інсектицидний протруйник Екзор.