ТПри теперішній експортній ціні українського цукру в 500 $/т можна легко порахувати, скільки цукрова галузь може принести доходу для держави, повідомляє
Це ідеальний сценарій, для реалізації якого необхідно модернізувати виробництво та залучити інвестування для запуску всіх заводів.
«Основними проблемами виробників залишаються реконструкція теплової системи, модернізація продуктових цехів, розвиток сировинної бази і пошук нових ринків збуту», — коментує голова правління НАЦУ «Укрцукор» Андрій Дикун.
За даними асоціації, потужність переробки заводів, які будуть працювати в 2016/2017 МР, становить 152,68 тис. т цукрового буряку на добу, плюс потужність збережених цукрових заводів — 92,92 тис. т цукрового буряку на добу. Відтак сумарна потужність виробництва цукру складає 33,9 тис. т на добу.
У минулому сезоні працювало 36 заводів з добовою потужністю переробки 134,97 тис. т цукрового буряку, що складає лише 40% виробничого потенціалу.
Для довідки: в 2015/2016 МР українські виробники експортували 112,96 тис. т цукру загальною вартістю $52,6 млн без урахування цукру білого, виробленого з імпортного цукру-сирцю з тростини на давальницьких умовах і вивезеного за межі України. До кінця календарного року НАЦУ «Укрцукор» прогнозує, що виробники експортують 250 тис. т. Серед пріоритетних напрямків — Грузія, Ізраїль, Азербайджан та країни Азії.