Чернігівщина виконала план посівної. Він на 30% менший за торішній

10 червня 2022, 17:11 954

Сільгоспвиробники Чернігівщини засіяли ярими культурами 700 тис. га. Це майже всі землі, які планували обробити цьогоріч.

Про це повідомив директор департаменту агропромислового розвитку Чернігівської ОДА Олег Крапивний в коментарі «Суспільному».

За його словами, вказана площа — це майже 100% від того, що запланували, але на 30% менше, ніж у минулі роки.

«Поля заміновані, були і є перебої з дизпаливом, і людей забирають — мобілізують. Спеціалістів немає у нас», — пояснив Крапивний.

Посів ще не завершили, гречкою та просом ще планують засадити кілька тисяч гектарів. До того ж, понад 200 тис. га під озимими культурами.

Крім того, Крапивний уточнив, що дещо змінилась структура посівів. Зокрема, зменшено на 200 тис. га посіви кукурудзи. Городини посадили також менше, але ненабагато. Картоплею замість звичайних 70 тис. га, які давали понад 1 млн т урожаю, засадили 50 тис. га. Але, за його словами, ще немає звітності по домогосподарствах населення. Припускає, що буде близько 60 тис. га — більш ніж достатньо для потреб мешканців області.

Незважаючи на зменшення обсягів, Олег Крапивний каже, що нестачі продуктів харчування не буде.

«Тієї кількості посіяного зерна, яке на сьогоднішній день є, нам достатньо, і навіть більше ніж достатньо. Орієнтовно кожен рік для потреб Чернігова та області (і для населення, і на корм для тварин, і для того, щоб залишити на насіння) нам орієнтовно потрібно 1 млн т зерна. Минулого року ми виготовили 6 млн т, позаминулого — 5 млн т. Цього року, враховуючи те, що є проблеми, про які я говорив, ми орієнтуємось на 4 млн т зерна», — зазначив він.