Черкащина намолотила в 2,5 рази більше ранніх зернових

03 вересня 2021, 15:24 2986

Сільгоспвиробники Черкащини за підсумками жнив зібрали 2 млн тонн ранніх зернових і зернобобових, що в 2,5 рази більше, ніж в посушливому минулому року.

За середньої врожайності по області у 59,6 ц/га, найбільші показники врожайності отримали господарства Золотоніського (71 ц/га), Уманського (71,7 ц/га) та Черкаського (78 ц/га) районів.

За середньою врожайністю зернових та зернобобових Черкаська область посіла друге місце в Україні. У розрізі сільгоспкультур черкаські аграрії отримали по пшениці — 62,4 ц/га,  житу — 44,3 ц/га,  ячменю —  49,5 ц/га, ріпаку — 34,4  ц/га.

За даними Держстату, Черкащина в першому півріччі уввійшла до ТОП-5 регіонів країни за індексом сільгосппродукції в рослинництві, який склав 115%.

«Сьогодні наша команда має чітке бачення комплексного розвитку агропромислового комплексу регіону, — розповідає голова Черкаської ОДА Олександр Скічко. — Ми впевнені, що реалізувати аграрний потенціал області можна за допомогою розвитку та залучення інвестицій у ті сфери АПК, де виробляються не стільки сировинні, скільки товари з високою доданою вартістю. Ми цінуємо потужні агрохолдинги, які працюють на Черкащині. Але водночас розуміємо, що в агропромисловому комплексі регіону має розвиватися середній і малий бізнес, фермерські господарства, які концентруватимуться на кінцевій для споживача продукції. Сприянню залученню інвестицій в цей сегмент виробників буде слугувати спеціальний Офіс із залучення інвестицій, який ми наразі створюємо».

Зазначається, що АПК вже лідирує за обсягом прямих іноземних інвестицій — у переробну промисловість було залучено 49,8%, сільське, лісове та рибне господарство — 16,2%.


Для довідки: загальна площа сільськогосподарських угідь в Черкаській області  — 1,5 млн га, з них ріллі — 1,3 млн га. Виробничу діяльність здійснюють 573 агропідприємства та 1401 фермерське господарство.