Більшість озимих у задовільному стані: важливо їх підживити і обробити

26 лютого 2024, 08:45 1004

Погода у кінці другої на початку третьої декади лютого продовжувала утримуватися тепла, як для цієї пори року.

Опади у вигляді мокрого снігу та незначного дощу пройшли локально майже на всій території країни, говориться в аналітичній довідці НААН, опубліковані на сайті Міністерства аграрної політики та продовольства.  

Зазначається, що ґрунт в основному талий, лише у вранішні години спостерігається його промерзання на глибину 1,5-2,0 см. На сьогодні сніговий покрив майже скрізь відсутній, ґрунт на полях сильно зволожений.

«Аномально тепла погода у першій декаді, плюсові температури у другій декаді лютого призводять до малоактивної, а в окремі дні до більш активної вегетації озимих культур. Раннє її відновлення, коли переважають довгохвильові червоні промені, сприяє ростовим процесам, нагромадженню надземної маси. Рослини мають більше часу для регенерації пошкоджених за зиму тканин», — пояснюють науковці. 

І зазначають, що цьогоріч на деяких посівах спостерігається значне пошкодження листків унаслідок дії низьких температур при недостатній висоті снігового покриву. 

Конус наростання у рослинах озимих зернових культур здоровий, опалесцентний, з оцінкою 5 балів.

«Обстеження фітосанітарного стану посівів озимих зернових культур показало, що переважна більшість рослин знаходиться у задовільному стані. Виявлено незначний розвиток борошнистої роси, септоріозу, кореневих гнилей, збудники цих хвороб збереглися на 1-7 % рослин. Небезпека пошкодження озимих культур залишається на посівах, де тривалий час утримуватиметься застій великої кількості води», — додали в НААН.

Експерти підкреслюють, що на даний час особливу увагу варто сконцентрувати на підготовці та проведенні першого азотного підживлення, а також превентивному внесенні фунгіцидів, що забезпечують ефективність за понижених добових температур. 

Погодні умови, що склалися у лютому, сприяють життєдіяльності мишоподібних гризунів. На обстежених площах на 1 га озимих ріпаку та пшениці нараховано від поодиноких нір до 1-2 заселених колоній.