Аграріям Вінниччини рекомендують сіяти пшеницю та гречку

02 квітня 2022, 11:50 723

Цьогоріч посівну на Вінниччині розпочали на кілька тижнів раніше, ніж зазвичай. Обстріли росіян вдарили по посівній кампанії в Україні. Проте аграрії на місцях упевнені, що в окупантів не вийде спричинити гуманітарну катастрофу — і хліб в Україні буде.

Про це повідомили представники Вінницької ОВА під час марафону «Єдині новини».

Вінницька адміністрація просить сільгоспвиробників менше сіяти кукурудзи і соняшнику, які раніше йшли на експорт, і більше — продовольчого зерна та гречки, аби прогодувати українців.

«Потрібно збільшувати площі посіву продовольчих культур, насамперед ярих пшениці та ячменю, круп’яних культур, цукрового буряку. В промислових масштабах садитимуть і картоплю. Це основні культури, які забезпечують продовольчу безпеку», — відзначають у Вінницькій ОВА.

За словами начальника Вінницької ОВА Сергія Борзова, на Вінниччині в поточному році планується посіяти ярі культури на площі 1172 тис. га, що на 7 тис. га більше, ніж минулого. Це ярі зернові — пшениця, ячмінь, горох, овес, кукурудза, гречка, просо на площі 552 тис. га; технічні культури — цукрові буряки, соняшник, соя  на площі 447 тис. га; однорічні кормові культури — однорічні трави, кукурудза на силос на 45 тис. га; картопля і овочі на 128 тис. га.

Станом на 1 квітня 2022 року по всіх категоріях господарств області вже посіяно:

  • ярої пшениці — 6,4 тис. га;
  • ярого ячменю — 29,9 тис. га;
  • вівса — 0,9 тис. га ;
  • гороху — 2,9 тис. га;
  • кукурудзи на зерно — 1,8 тис. га .

З прогнозованої площі посіву цукрових буряків у 50,0 тис. га посіяно 9,1 тис. га, (18,2 % до прогнозованих площ), соняшнику — 1,3 тис. га (0,4 % до прогнозу); сої — 0,2 тис. га (0,2 % до прогнозу).

Загальна ситуація на зерновому озимому полі залишається складною через жорстокий дефіцит ґрунтової вологи. Так, за третю декаду березня в середньому по області випало 1,8 мм опадів. Всього за місяць випало 11,8 мм, а з початку року — 55,8 мм (за багаторічної норми 96 мм). 

Для проведення посівної аграрії Вінниччини потребують 22 тис. т дизпалива.