Аграрії Кіровоградщини скорочують вирощування зернових культур, зокрема пшениці, та перелаштовуються на олійні.
Про це розповіла керівник департаменту агропромислового розвитку Кіровоградської ОВА Валерія Фурманова, пише Точка Доступу.
Вона відзначила, що під урожай 2022 року аграрії Кіровоградщини посіяли 444,1 тис. га озимих зернових і 67 тис. га озимого ріпаку. Але вже під урожай 2023 року озимі зернові посіяли на площі 398,3 тис. га, а озимий ріпак на 83,4 тис. га.
Тобто площа посіву ріпаку порівняно з попереднім роком збільшилася на 21%.
За словами Валерії Фурманової, олійні культури стають пріоритетними. Причина в тому, що їхня логістика більш вигідна: тонна олійних культур має більшу вартість. А транспортування коштує так само, як і тонна зернових.
«Через це фермери перелаштовуються, щоб все-таки працювати не в збиток і не в нуль, а з прибутковістю. Це вже помітно на прикладі озимого ріпаку. Очікується, що у 2023 році аграрії розширять посівні площі під олійними культурами. В першу чергу під соняшником», – зазначає Валерія Фурманова.
Внаслідок цього у 2023 році планується скорочення виробництва зернових у порівнянні з попереднім роком. Але ці зміни не вплинуть на внутрішню продовольчу безпеку, запевнила очільниця департаменту. Так, за її словами, частина зернового ресурсу споживається в області. Це потреби харчової промисловості, використання зерна для посівного матеріалу, на корм худобі та птиці тощо. Водночас внутрішнє споживання зерна є набагато меншим від того, що вирощують аграрії Кіровоградщини.
«Для прикладу: із отриманого у 2022 році збіжжя зернових у 4 млн т для внутрішніх потреб області використовується 844,5 тис. т. Це 20% від вирощеного за сільськогосподарський рік. Решта — експортний потенціал. А є ще й перехідні залишки від попереднього врожаю», — зазначає Валерія Фурманова.