Адаменко: Посіви зернових не переживуть суворої зими

23 листопада 2016, 08:00 2459

Лише 30-35% від загальної площі посівів озимих зернових готові до зими.

Про це в інтерв'ю «АПК-Інформ» розповіла начальник відділу агрометеорології Українського гідрометеорологічного центру Тетяна Адаменко.

«Перші сходи мали бути отримані ще в кінці вересня — на початку жовтня. Для нашої зими фаза сходів є недостатньою, бо в цій фазі ще не сформоване коріння рослин, і навіть у разі невеликих морозів рослина загине», — повідомляє Адаменко.

Експерт стверджує, що у разі м'якої зими ці рослини перезимують, проте якщо температура повітря опуститься нижче -15°С за умов безсніжжя — вони можуть загинути. Посіви знаходяться на рівні фазового стану минулого року, а це мінімальна готовність до зими. Здебільшого рослини слаборозвинені.

За словами агрометеоролога, в період перезимівлі треба чекати на всілякі несподіванки.

«За довгостроковими прогнозами, в грудні очікується середньомісячна температура в межах норми — від 0°С до -2°С. Однак у середині цього місяця можуть бути періоди похолодання до -15°С і може бути аномально тепло, коли температура підвищиться до 15°С. У першому випадку посіви можуть пошкодитися, а в другому — підрости. Надійних довгострокових прогнозів ми дати не можемо», — підкреслила начальник відділу агрометеорології.


Для довідки: станом на 18 листопада 2016 року в Україні посіви озимих зернових склали 6,9 млн га за прогнозу 7,4 млн га (в 2015 р. — 6,6 млн га).