В Україні зупинилась єдина лінія з переробки хмелю

27 листопада 2018, 10:25 4385

Єдиний в Україні гранулятор хмелю, який належить компанії «Хопштайнер Україна», вийшов з ладу. Це може призвести до зростання ціни на продукцію.

Про це Agronews повідомили учасники ринку.

«Через поломку гранулятора виробники хмелю стали перед питанням, що робити з врожаєм нового року — чекати завершення ремонту, чи відправляти свій хміль на переробку в сусідні європейські країни. У випадку реалізації другого сценарію вартість хмелю може піднятись, через що пивовари понесуть додаткові витрати», — говориться у повідомленні.

Співрозмовники повідомили, що ганулятор зламався «декілька місяців тому», як раз напередодні отримання нового врожаю українського хмелю. Вони зазначають, що хміль може зберігатися в холодильнику в негранульованому вигляді без втрати якості до 9 місяців, а в гранульованому — 1-2 роки.

Факт аварії підтвердили також в дирекції підприємства.

«Поломка серйозна і поки не відомо скільки займе часу відновлення виробничої лінії», — повідомили там.

Уточнюється, що скорочення вирощування хмелю в Україні за часів незалежності призвело до того, що на сьогодні тільки малі та середні пивоварні заводи, яким належить менше 10% пивного ринку України, в своїх технологіях використовують хміль гранульований вітчизняного виробництва. Найбільші ж пивоварні компанії з іноземним капіталом, уклавши попередні довгострокові контракти, закуповують виключно імпортну хмелесировину у вигляді гранул та екстрактів гірких сортів американського і німецького виробництва.


Для довідки: німецька компанія Hopsteiner GmbH в 2010 році запустила в Чуднівському районі Житомирської області виробництво з гранулювання хмелю. На той момент переробка хмелю також здійснювалось на підприємстві «Укрхміль», яке мало власний гранулятор, однак, в 2012 році почалася процедура банкротства підприємства.

«Хопштайнер Україна» — це найбільша в Україні компанія з вирощування і переробки хмелю: вирощує і виробляє 80% загальної кількості хмелю в країні.