У Мрії новий власник

12 вересня 2018, 12:59 2986

Mriya Farming PLC (Великобританія) і SALIC UK Ltd (Saudi Agricultural and Livestock Investment Company, Великобританія) сьогодні оголосили про укладення договору купівлі-продажу сільськогосподарських активів групи «Мрія», включаючи всі об'єкти інфраструктури, технічний парк, а також компанії, що володіють правом оренди земельного банку.

 

Сума та умови угоди не розголошуються, говориться у повідомленні агрохолдингу.

Як зазначається, завершення угоди стане можливим після одержання дозволу Антимонопольного комітету України (АМКУ) і виконання інших типових для подібних транзакцій умов.

Після завершення угоди «Мрія» продовжить свою операційну діяльність в Україні разом з дочірньою компанією SALIC — Continental Farmers Group (CFG). Радниками «Мрії» під час підготовки угоди, а також кредиторами в процесі реструктуризації боргу компанії виступили Rothschild & Co у співпраці з ICU, Finpoint як локальними партнерами, а також Hogan Lovells.

«Наша дочірня компанія CFG успішно працює в Україні з 2006 року, обробляючи 45 тис. га у Львівській і Тернопільській областях. Враховуючи позитивний досвід інвестицій в українську економіку, SALIC UK ухвалила рішення щодо розширення бізнесу та глибоко вивчила український сільськогосподарський ринок у пошуках нових можливостей. Зі свого боку, кредитори «Мрії», що відновили бізнес після банкрутства, вивчали потенційні можливості для передачі бізнесу сильному та надійному профільному інвесторові, сконцентрованому на керуванні сільськогосподарськими активами та подальшому інвестуванні в майбутнє України. Наші інтереси співпали, і як результат сьогодні ми підписали угоду, зафіксувавши свій намір продовжувати успішно розбудовувати прибутковий аграрний бізнес в Україні», — заявив голова правління SALIC UK Халід Алабуді.

За його словами, ключова ідея SALIC UK — виявлення, придбання і довготермінова робота з прибутковими та стійкими інвестиціями в агробізнесі.

«Сьогоднішнє придбання «Мрії» ідеально походить під інвестиційні критерії SALIC UK, а необхідні для компанії інвестиції забезпечать довгострокову рентабельність цього чудового активу», — додав новий власник.

За словами генерального директора CFG Марка Леарда, протягом наступних двох років планується інвестувати значні кошти в нове обладнання, інфраструктуру, агротехнології та консолідацію земельного банку, а також тісно співпрацювати з управлінською командою на місцях і з представниками регіональної влади, щоб вивести спільну операційну діяльність «Мрії» і СFG на світовий рівень.

У свою чергу, генеральний директор компанії «Мрія» Саймон Чернявский, говорить, що прихід глобального стратегічного інвестора, сфокусованого на сільському господарстві — ідеальний варіант для успішного майбутнього «Мрії».

«Наш новий акціонер готовий інвестувати в успішний розвиток компанії, впроваджуючи перевірену експертизу та найвищі стандарти корпоративного управління. Одночасно ця угода дозволить «Мрії» забезпечити стабільне та довготермінове майбутнє для працівників, а також виконувати всі зобов'язання перед партнерами, пайовиками й громадами», — прокоментував він.

За словами Олексія Павленка, міністра аграрної політики та продовольства України в 2014-2016 рр., незалежного директора Mriya Farming PLC,  «Мрія» — безпрецедентний кейс і для України, і для всієї Східної Європи.

«Кредиторам і менеджменту вдалося не тільки відновити діяльність компанії після дефолту, але й успішно завершити унікальну процедуру реструктуризації її мільярдного боргу, що зробило «Мрію» привабливою для інвестицій. А Україні — продемонструвати свою готовність і здатність захистити права іноземних інвесторів. І сьогоднішня угода це підтверджує: інвестиції SALIC UK в «Мрію» — найбільші інвестиції в українське сільське господарство та в економіку України загалом за останні кілька років. Ця угода дає сильний позитивний сигнал і вплине на інтерес інвесторів до аграрного сектору України», — говорить він.


Для довідки: SALIC UK (Saudi Agricultural and Livestock Investment Company, Великобританія) була створена як дочірня компанія Saudi Agricultural and Livestock Investment Company, акціонерного товариства, що належить Фонду державних інвестицій Королівства Саудівська Аравія. Діяльність компанії спрямована на інвестиції в сільське господарство та тваринництво. Стратегія SALIC UK фокусується на дванадцяти категоріях продуктів: пшениця, ячмінь, кукурудза, соєві боби, рис, цукор, рослинні олії, зелений корм, червоне м'ясо, молочні продукти, птиця та аквакультура.

 

Mriya Farming PLC — англійська материнська компанія групи «Мрія», однієї з найбільших українських агрокомпаній, обробляє 150 тис. га в шести областях Західної України: Тернопільській, Хмельницькій, Чернівецькій, Івано-Франківській, Львівській і Рівненській. У своєму активі «Мрія» має 4 сучасні елеваторні комплекси загальною потужністю 380 тис. тонн, картоплесховище загальною місткістю 52 тис. тонн, насіннєвий і крохмальний заводи.

Компанія спеціалізується на вирощуванні пшениці, ріпаку, ячменю, соняшнику, сої, кукурудзи, цукрового буряку, картоплі та інших сільськогосподарських культур.

У серпні 2014 року колишня материнська компанія «Мрії» оголосила дефолт за загальною заборгованістю 1,1 млрд дол. З лютого 2015 кредитори — переважно європейські й американські інвестори — взяли під свій контроль активи «Мрії» і реструктуризували її виробничу діяльність. 21 серпня 2018 року кредитори та менеджмент «Мрії» при активній підтримці Rothschild & Co, у співпраці з ICU і Finpoint як локальними партнерами, а також Hogan Lovells успішно завершили реструктуризацію боргу та вивели компанію з дефолту.