OKKO Group профінансував аграріїв на 1 млрд грн

11 лютого 2020, 18:11 1901

Холдинг OKKO Group за 2019 рік надав сільськогосподарським виробникам понад 1 млрд грн  матеріально-технічними ресурсами у рамках своєї форвардної програми з підтримки АПК. Це на 20% більше, ніж за попередній рік.

Загальна вартість заявок за три повноцінні сезони напряму досягла 5 млрд грн, говориться у повідомленні компанії.

«Суть форвардних угод полягає в тому, що ми надаємо аграріям пальне, мінеральні добрива, природний газ, інші товари чи пряме фінансування авансом, а розрахунок за них отримуємо сільськогосподарською продукцією, – пояснює генеральний директор аграрного напрямку OKKO Group Олександр Ніколенко. – У 2020 році ми маємо намір також надавати послуги зі зберігання, сушіння зернових культур на власних потужностях, організувати власну переробку олійних культур». 

Щосезону кількість заявок на участь у форвардній програмі агронапряму OKKO Group зростає приблизно удвічі. Торік (включно з січнем 2020 року) від аграріїв надійшло уже близько 400 звернень. Більшість учасників форвардної програми ОККО – це дрібні й середні господарства з угіддями від 500 до 30 тис. га. Як зазначає Олександр Ніколенко, аграріїв приваблює не тільки гнучкість фінансових умов, а й оперативність ухвалення рішень та мінімум бюрократії. Експрес-аналіз потенційної угоди експерти ОККО здійснюють упродовж 1-2 днів, для оформлення форвардного контракту достатньо тижня. 

За 2019 рік OKKO Group реалізувала майже 1 млн т сільськогосподарської продукції. Понад 70% реалізовано за прямими експортними контрактами, решту продано на внутрішньому ринку. Основне місце у збутовій корзині посідають культури зернової групи – пшениця й кукурудза, у меншій мірі – олійні. 

З метою максимально зручного забезпечення аграріїв мінеральними добривами холдинг облаштував три склади - у Вінницькій, Хмельницькій та Рівненській областях. Упродовж 2018-2019 років в OKKO Group створено власний парк автомобілів-зерновозів, інвестувавши в цей проект понад 100 млн грн. Сьогодні у ньому налічується уже 45 транспортних одиниць. Парк обслуговує, як власні потреби холдингу, так і зовнішніх клієнтів.


Для довідки: OKKO Group — загальноукраїнський холдинг, флагманом якого є мережа АЗК ОККО («Концерн Галнафтогаз»). До складу OKKO Group входить понад 10 різнопрофільних бізнесів у сфері виробництва, торгівлі, будівництва, страхових, сервісних та інших послуг. Акціонерами й інституціональними інвесторами компаній холдингу є Європейський банк реконструкції та розвитку, Goldman Sachs, Horizon Capital, Renaissance Capital, Genesis Asset Managers, LLP та ін. Сумарно бізнеси групи вже інвестували в економіку України близько $1 млрд.