Підсумки сезону: в експорті НІБУЛОНу домінує пшениця

21 липня 2020, 13:22 2166

Компанія «НІБУЛОН» завершила 2019/20 МГ з результатом 4,9 млн т українського експорту зернових і олійних культур.

Таким чином, три останні маркетингові роки стали кращими в історії компанії, йдеться у повідомленні компанії.

Основними експортними культурами «НІБУЛОНа» у 2019/20 МР традиційно стали пшениця (41,4% від сукупного експорту компанії), кукурудза (34,6%) та ячмінь (13,6%).

Щодо географії експорту пшениці, то основною країною призначення залишається Індонезія, яка протягом останніх років є одним з найбільших імпортерів української пшениці.  Друге місце у структурі експорту компанії зайняв Єгипет, який у минулому році витіснив Бангладеш з другого на третє місце. 

«Приріст експорту до Єгипту став можливим завдяки збільшенню обсягів постачання державній агенції GASC», — пояснює менеджер в оптовій торгівлі зерновими культурами компанії «НІБУЛОН» Мирослав Карабут.

У порівнянні з минулим роком компанія значно збільшила відвантаження до Ємену. Іншими основними країнами призначення залишаються Філіппіни, Йорданія та Туніс.   

«У 2020/21 маркетинговому році ми бачимо потенціал щодо збільшення обсягів у напрямах Марокко та Тунісу через зростання попиту на українську пшеницю у цих країнах,  що викликано зменшенням обсягів її виробництва у ЄС, зокрема у Франції, яка історично залишається основним постачальником для цих країн. Крім того, новим потенційним напрямом експорту наразі може бути Пакистан, де уряд нещодавно відкрив можливість для приватного ринку імпортувати пшеницю, і очікується, що протягом року ця країна закупить 2-2,5 млн т пшениці. Також серед нових потенційних і перспективних напрямів залишається В'єтнам», — додає Мирослав Карабут.

У той же час основним імпортером кукурудзи у 2019/20 маркетинговому році залишається Китай. Крім того, важливим напрямом експорту цієї культури став Єгипет, а також країни ЄС, Ізраїль та Південна Корея. У новому сезоні у компанії очікують потенціал від співпраці з покупцями з Індії, В'єтнаму та Саудівської Аравії. До речі, саме до Саудівської Аравії у 2019/20 маркетинговому році було здійснено понад 60% експорту ячменю. 

Щодо ріпаку та сорго, то фактично всі обсяги цих культур було експортовано до країн ЄС (ріпак — до Нідерландів, Бельгії, Німеччини, Франції, Португалії і сорго — до Італії та Іспанії). У новому сезоні очікується, що ЄС залишиться основним імпортером цих культур. 

Експортний потенціал компанії — до 8 млн т сільгосппродукції щороку. Цього року реалузвати ці можливості на повну завадила коронакриза і, відповідно, нестабільність зернового ринку. Але у планах уже на 2020/21 маркетинговий рік — збільшення обсягів експорту до 6 млн т за рахунок розвитку інфраструктури всередині країни та вдосконалення розгалуженої логістичної системи, а також поглиблення співпраці із існуючими контрагентами та налагодження діалогу із новими. «НІБУЛОН» продовжуватиме розвивати ринки збуту в регіонах ЄС, Південно-Східної Азії, Близького Сходу та Африки.

«НІБУЛОН» у поточному сезоні планує відвантажити на експорт близько 2,5 млн т кукурудзи, що також буде рекордним показником для компанії.


Для довідки: основні активи компанії «НІБУЛОН» розташовані в Україні. Компанія обробляє 82 тис. га землі, володіє і управляє мережею внутрішніх елеваторів і річкових терміналів і сучасним морським терміналом, розташованим у Миколаєві, в Чорноморському регіоні. «НІБУЛОН» експортує переважно кукурудзу, пшеницю і ячмінь у більш ніж 20 країн світу.