Аграрії бояться, що не зможуть реалізувати майбутній врожай

28 квітня 2022, 11:55 978

Сільгосппідприємства не мають великих запасів ліквідних коштів, тому протягом березня намагалися реалізувати частину залишків продукції, яка знаходяться на складах. Зробити це сьогодні дуже складно. Тому основною проблемою майбутнього сезону буде реалізація вирощеного врожаю.

Про це розповів директор СФГ «Астра» Роман Горобець під час вебінару Trend&Hedge Club.

Підприємство має в обробітку 2200 га в Кременчуцькому районі Полтавської області. Вирощує на своїх землях кукурудзу, сою, соняшник, озиму пшеницю, цього року додали до традиційної сівозміни ярий ячмінь та горох.

«Ярий ячмінь і горох ми посіяли в потрібні терміни, вже маємо гарні сходи. Оскільки був нетипово вологий та прохолодний квітень, лише розпочали посівну інших культур», — зазначає Роман Горобець.

За його словами, господарство завжди доволі системно підходило до планування, наприкінці кожного року, плануючи наступний сезон, проводили тендери на закупівлю посівного матеріалу, добрив, ЗЗР. 

«В листопаді 2021 р. провели тендери, проплатили кошти і до початку бойових дій в Україні отримали майже 80% всіх потрібних засобів виробництва й протягом двох тижнів війни доотримали решту. Також закупили ПММ і дизпаливо. Тобто забезпечені ресурсами на 100% до кінця посівної кампанії, яку плануємо завершити в наступні 10 днів», — зазначає Роман Горобець.

Він додає, що зі старого врожаю залишилися певні запаси, але вони не критичні. Тож на складах є достатньо місця для розміщення нового врожаю, який, сподіваються, буде не гіршим за минулорічний.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua