ЄС знову не зможе забезпечити себе цукром

13 жовтня 2022, 15:25 2102

Виробництво цукру в країнах ЄС-27 у 2022/23 МР складе близько 16 млн т, що на 330 тис. т менше, ніж сезоном раніше.

Про це пише ІА «АПК-Інформ».

«Уже п'ятий рік поспіль внутрішнє виробництво цукру в ЄС не може задовольнити його внутрішнє споживання. У той час як загальне споживання цукру в ЄС залишається стабільним (на рівні 17 млн т), дефіцит, за прогнозами, збільшиться до 1 млн т», — прокоментував цей прогноз заступник гендиректора з розвитку проєктів ТОВ BioOperations (Казахстан) Євген Пущик.

Він також зазначив, що імпорт цукру до ЄС у 2022/23 МР прогнозується на рівні 2 млн т проти 1,3 млн т експорту. Запаси цукру в ЄС скоротяться до 1 млн т наприкінці 2022/23 МР.

«Оскільки спотові ціни на цукор у ЄС перевищували 1000 євро/т наприкінці 2021/22 МР, багато невеликих підприємств харчової промисловості стикаються з труднощами під час пошуку цукру. Однак у той час, як подібна ринкова ситуація робить виробництво біоетанолу з цукрових буряків непривабливим, виробники ізоглюкози не можуть отримати зиск із цієї ситуації, оскільки високі ціни на зерно та енергію також роблять непривабливою маржу переробки. Крім того, з 1 січня 2023 р. набирає чинності нова Загальна сільськогосподарська політика, і ще невідомо, чи відновиться виробництво цукру в ЄС», — додав експерт.