У США вивели лежкий сорт ГМ-картоплі, з якого зняли обмеження

15 червня 2024, 13:47 1181

Служба інспекції здоров’я тварин і рослин Міністерства сільського господарства США (USDA APHIS) звільнила від біотехнологічних правил, які застосовуються до генетично модифікованих продуктів, новий сорт генетично модифікованої картоплі, виведеної в Університеті штату Мічіган.

Як пише FreshPlaza, йдеться про картоплю Kal91.3, виведену з сорту Kalkaska.

Отриману картоплю можна зберігати за низьких температур протягом тривалого періоду часу, при цьому сахароза не перетворюється на редукуючі цукри, такі як фруктоза та глюкоза. Без цих сполук можна мінімізувати потемніння та карамелізацію картоплі Kal91.3, що призведе до більш здорових і якісних продуктів, зокрема картопляних чипсів.

Після кількох експериментів науковці розробили конструкцію РНК-інтерференції (RNAi), яка заглушила інвертазу вакуолярної кислоти в картоплі Kalkaska. 

USDA APHIS повідомила, що картопля Kal91.3 не становить підвищеного ризику шкідників рослин порівняно зі своїм аналогом, вирощеним традиційним способом, що робить її виключеною з біотехнологічних правил, які відомство накладає на інші генетично модифіковані продукти.

Виконавчий директор Комісії з картопляної промисловості штату Мічиган Келлі Тернер сказала, що здатність картоплі Kal91.3 довго зберігатися дає шанс ще більше стабілізувати картопляну галузь штату завдяки стабільним постачанням картоплі протягом року, навіть якщо свіжого врожаю немає.

Також картопля Kal91.3 здатна зменшити вплив на навколишнє середовище. Вона не вимагає великої кількості добрив і пестицидів, необхідних для тривалого зберігання.