У Польщі розповіли, на якому етапі розгляд питання про ліцензування зерна з України

16 лютого 2024, 11:15 1065

Польща працює над розробкою механізму ліцензування ввезення зерна з України, а також має намір на рівні Євросоюзу розширити обмеження на агропродукцію.

Про це розповів заступник державного секретаря Міністерства сільського господарства Польщі Адам Новак, пише «Інтерфакс-Україна».

«Ми хочемо розробити спосіб захисту від негативних наслідків імпорту сільськогосподарської продукції з України, прийнятний для всіх учасників, але не імпорту від дрібних ферм, а імпорту міжнародних агрохолдингів... Спільно з українськими експертами ми опрацьовуємо механізм ліцензування експорту сільгосппродукції з України до Польщі. З огляду на досвід Румунії та Болгарії, вже проведено кілька польсько-українських технічних зустрічей з цього питання. Незабаром ці переговори перейдуть на політичний рівень», — пояснив він.

Крім того, Польща також бере участь у переговорах щодо продовження автономних торговельних заходів для імпорту агротоварів з України до червня 2025 року.

«Наша оцінка показує, що пропозиції Єврокомісії йдуть у правильному напрямі, але водночас потребують деякої модифікації та розширення. Польща представляє докладні вимоги з цього приводу Раді та Європейському парламенту», — сказав він.

Водночас міністр сільського господарства Польщі Чеслав Сєкєрський заявив, що технічні переговори з Україною щодо запровадження обмежень на імпорт сільськогосподарської продукції — на завершальному етапі. За його словами, нові правила мають бути сформульовані до кінця березня, пише «Радіо Свобода».

«Ми хочемо обмежити і контролювати надходження товарів з України, щоб не порушувати стабільність окремих ринків. Також ми прагнемо, щоб ЄС підтримав експорт продовольчих товарів з України до країн, які цього потребують, у різних частинах світу», — заявив польський міністр.

Зазначається, що робота триває на тлі фермерських страйків, які відбуваються практично в усьому Євросоюзі. Польський уряд веде інтенсивні переговори з протестувальниками й намагається виробити рішення, які послаблять напругу.

Напередодні фермери у польському Вроцлаві влаштували акцію протесту перед представництвом Єврокомісії, пише «Європейська правда».

Деякі учасники запалили фаєри, було чути звук петард. Будівлю представництва Єврокомісії закидали яйцями. Хоча організатор демонстрації майже відразу після її початку оголосив про розпуск зібрання, фермери так і не розійшлися.