У Польщі прогнозують поглинання на молочному ринку

23 квітня 2023, 11:14 4568

Скорочення сировинної бази є головною загрозою для молочної галузі Польщі.

Таку думку висловив президент Асоціації польських переробників молока (ZPPM) Марцін Гідзик, повідомляє «Інфагро».

«На що ми повинні звернути увагу, так це на рентабельність виробництва на фермах — постачальники можуть не захотіти продовжувати виробництво молока за поточного рівня цін, і це, на мою думку, є серйозною загрозою для польської молочної промисловості. Не фінансове становище заводів, а скорочення сировинної бази може призвести до припинення існування деяких менших заводів. З досвіду знаємо, що після ліквідації ферми мало хто наважується повернутися до виробництва молока», — зазначив він.

На думку Марціна Гідзика, ціновий тиск і боротьба за сировину можуть призвести до зникнення кількох заводів, які підуть з ринку, але це не можна назвати хвилею банкрутств, що наближається.

«Ймовірні перспективи наростання хвилі поглинань заводів з поганою фінансовою ситуацією є більш вірогідними. Це може бути варіантом виходу з ситуації для менших заводів, хоча ми вже бачимо, що такі рішення не викликають захоплення у фермерів. Інше питання, чи є у великих компаній бажання і можливість здійснювати такі операції в такій кількості й у такий короткий строк. Може виникнути ситуація, коли будуть розібрані найкращі «шматки», і тоді це означатиме, що слабшим підприємствам може дійсно загрожувати банкрутство», — припускає експерт.

У контексті поглинань на польському молочному ринку весь час фігурують одні й ті ж назви трьох-чотирьох молокозаводів. Таким чином, відбувається довгоочікувана концентрація переробки, викликана не економічними міркуваннями, а кризою, вважає він.