У Молдові протестують фермери: вимагають мораторію на виплату кредитів

06 грудня 2023, 14:28 1431

Фермери Молдови активізували свою двотижневу акцію протесту — влаштували марш тракторів 5 грудня на вулицях Кишинева і паралізували рух транспорту в столиці.

Асоціація Forța Fermierilor і Національна федерація фермерів прагнуть донести до влади Молдови, що фермери рішуче налаштовані залишатися на вулицях до виконання їхньої головної вимоги — встановлення мораторію на повернення банківських кредитів після нового посушливого року, пише Europa Liberă.

Зазначається, що в акції протесту в основному беруть участь дрібні та середні виробники зернових та олійних культур, які також постраждали від посухи та низьких цін, за якими вони можуть продавати свій урожай на тлі дешевого імпорту з України. У перші два тижні акція протесту звелася до стоянки кількох десятків тракторів на площі Великих національних зборів.

«Нещодавно ми почули від міністра сільського господарства, що наші пропозиції відхилені, але ми не побачили навіть альтернативного рішення щодо порятунку мікро-, малих і середніх фермерів від банкрутства з терміновою реалізацією», — пояснили в асоціації «Сила фермерів».

Після зустрічі з Президентом Молдови Майєю Санду фермери залишились незадоволеним пропозиціями. Глава держави закликала протестувальників обговорити свої вимоги з представниками Міністерства сільського господарства та уряду, зазначивши, що влада вже допомагає фермерам через механізм субсидій.

Дві асоціації протестуючих вимагають ввести мораторій рішенням Комісії з надзвичайних ситуацій на нарахування пені за взяті кредити, стягнення майна та відкриття провадження у справі про банкрутство. Цей мораторій має бути «адресним», тобто розглядатися в кожному конкретному випадку та застосовуватися до виробників зерна, які не можуть розрахуватися з боргами через посуху та низькі закупівельні ціни, за винятком великих виробників.

Станом на кінець жовтня 2023 року сума виданих кредитів у сільськогосподарському секторі Молдови становила 5,3 млрд леїв ($300 млн). Кредитами скористалися 5 260 сільськогосподарських підприємств і фермерів. Із загального числа у 368 сільгоспвиробників, або у 7% була заборгованість понад 30 днів.