Туск обіцяє, що майбутній уряд Польщі швидко розблокує кордон з Україною

09 грудня 2023, 08:00 1726

Джерело фото: wprost.pl

Лідер найчисленнішої коаліції в новообраному парламенті Польщі Дональд Туск оголосив, що провів зустрічі з кандидатами на міністерські посади в майбутньому уряді, який розв'язуватиме проблеми між Варшавою та Києвом.

Про це він заявив журналістам у п’ятницю, 8 грудня, повідомляє «Голос Америки».

Дональд Туск висловив сподівання, що за новий кабінет буде проголосовано вже 12 грудня, приведення уряду до присяги відбудеться наступного дня, щоб Польща могла взяти участь у саміті Європейського Союзу в Брюсселі 14-15 грудня. На зустрічі серед іншого мають розглядатися такі ключові питання як можливість початку переговорів про членство України, а також про кількарічну програму європейської допомоги Україні на 50 млрд.

Очільник опозиції наголосив на пріоритетності внутрішніх питань і розкритикував чинний уряд Матеуша Моравецького. Він заявив, що негайно візьметься за виправлення таких проблем як блокування вантажних перевезень на кордоні Польщі з Україною, де з польського боку накопичилися багатокілометрові черги з тисячами вантажівок.

За словами Туска, він діятиме в інтересах польських перевізників, але домагатиметься розв'язання питань так, щоб блокада кордону була припинена.