США наполягатимуть на продовженні зернової угоди

21 вересня 2022, 11:54 2195

Чинність угоди про транзит українського зерна через Чорне море, термін якої спливає у середині листопада, повинна бути продовжена.

Про це заявив Держсекретар США Ентоні Блінкен, пише «Голос Америки».

«США наполягатимуть на продовженні чинності угоди між росією та Україною, укладеної за посередництва ООН і Туреччини, яка дозволяє експортувати зерно та іншу сільськогосподарську продукцію з чорноморських портів», — сказав Блінкен на Глобальному саміті з продовольчої безпеки, який проходив під час тижня високого рівня Генеральної Асамблеї ООН.

Держсекретар США зауважив, що президент росії нещодавно заявив, що рф може вийти з угоди, посилаючись на неправдиві дані про те, що українське зерно не потрапляє до найбідніших країн світу, які страждають від браку продуктів харчування.

«Незважаючи на деяку дезінформацію, яка продовжує надходити з москви, зерно та інші продовольчі продукти потрапляють туди, куди їм потрібно, до країн, які найбільше потребують. Це також допомогло знизити ціни на продукти харчування в усьому світі, тому угоду потрібно продовжувати, її потрібно оновити, це є терміновим завданням», — зазначив Блінкен.

За його словами, згідно з даними Всесвітньої продовольчої програми, на початку року через глобальну пандемію, конфлікти та зміну клімату понад 190 млн людей перебували у стані гострої нестачі продовольчої безпеки.