Ринок цибулі: ціни у Європі можуть оновити рекорд

18 лютого 2024, 09:23 10632

Ціни на цибулю в країнах Євросоюзу продовжують зростати, а низка факторів на ринку може призвести до оновлення рекорду.

Про це повідомляють аналітики EastFruit.

Зазначається, що Європа імпортує значні обсяги позасезонної цибулі з Нової Зеландії. Однак унаслідок того, що фактично прохід через Червоне море заблокований терористичними атаками хуситів на цивільні судна, їм доведеться йти навколо Африки. А це подовжує маршрут на 12-17 днів і підвищує його вартість, що також відбивається на вартості і без того недешевої цибулі з цієї віддаленої країни.

«Аналогічна проблема і з постачаннями цибулі з інших країн Азії. Зокрема, Індія і Китай постачають у регіон цибулю цим же морським шляхом», — додають експерти. 

Водночас найбільший постачальник цибулі до ЄС — Єгипет — продовжив заборону на експорт цибулі. Цей фактор матиме величезний вплив на ринок і надаватиме підтримку цінам.

«У країн Центральної Азії, перш за все, в Узбекистану і Казахстану, є великі запаси цибулі, і вона дешева. Ба більше, у них є дефіцитні в ЄС великі калібри. Але є і зворотний бік медалі — останнім часом з’явилося безліч повідомлень про початок проростання цибулі в сховищах без контролю клімату, що створює великі ризики для імпортерів», — додають фахівці. 

Погіршення погодних умов у Казахстані негативно позначається на швидкості доставки продукції та ще більше підвищує ризики. Крім того, Таджикистан неофіційно заборонив експорт цибулі, хоча міг би непогано на цьому заробити попри те, що вона коштує 0,09 $/кг оптом.

«Перші партії цибулі з південних регіонів Іспанії надійдуть на ринок до середини квітня. Очевидно, що ця цибуля теж буде дорогою, оскільки ціни в Іспанії зараз високі, а запаси цибулі — рекордно низькі. Високі ціни також на цибулю і в Італії, де перший урожай теж буде лише в середині квітня.

Таким чином, найімовірніше, до середини травня очікувати серйозних змін у ситуації на ринку цибулі Євросоюзу не варто. А це означає, що ціни можуть цілком перевищити торішні рівні та оновити рекорди», — підсумували фахівці.