Німеччина відмовиться від біопалива до 2030 р. Профільна асоціація проти

20 травня 2022, 18:00 1537

Міністерство охорони навколишнього середовища Німеччини розробляє пропозицію поступової відмови від використання біопалива, виробленого з продовольчих і кормових культур, до 2030 року.

Це відбувається в умовах зростання цін на харчові продукти та зменшення пропозиції сільськогосподарської продукції, викликаного перебоями експорту з України та росії, повідомляє Barva Invest на своєму Telegram-каналі.

Згідно з робочим документом, оприлюдненим міністерством, пропонується знизити використання біопалива на основі сільськогосподарських культур для виконання квоти Німеччини щодо скорочення викидів парникових газів до 2,5% у 2023 р. з 4,4% цього року. Ліміт впаде до 2,3% у 2024 р., до 2,1% у 2025 р., до 1,9% у 2026-27 рр., до 1,2% у 2028-29 рр., а потім до нуля у 2030 р. 

Для компенсації пропонується збільшити коефіцієнт електроенергії, яка використовується для зарядки електромобілів, до чотирьох з трьох на цей час, а коефіцієнт для використання зеленого водню та PtX-палива — до трьох з двох. Обмеження для біодизельного палива на основі відходів, виробленого з відпрацьованих кулінарних олій (Uco) і тваринних жирів, можна було трохи підняти, але цифри не вказано. У документі також пропонується продовжити використання проєкту скорочення викидів (UER) до 2028 р. замість поточного плану 2026 р. Квота парникових газів у країні також потребуватиме невеликого коригування в бік зниження на період з 2023 по 2026 р., зазначає міністерство. 

Водночас пропозиції розкритикувала німецька асоціація біопалива VDB. Експерти заявили, що скорочення частки біопалива не є необхідним, оскільки виробники етанолу в основному використовують зерно, яке не підходить для харчового сектору, а виробники біодизелю вже скоротили виробництво на користь виробництва харчових продуктів. 

«Проєкт… є негнучким і непридатним для розв'язання будь-яких проблем із доступністю сировини», — зазначив керуюючий директор VDB Ельмар Бауман.