На Глобальному саміті миру обговорили тему продовольчої безпеки

17 червня 2024, 09:50 1056

Продовольча безпека стала однією з центральних тем Глобального саміту миру в Швейцарії. Україна повідомила учасникам, що необхідно забезпечити вільне і безпечне судноплавство в Чорному та Азовському морях і відновити суверенний контроль над усіма українськими портами, адже спроби росії перешкоджати вільній навігації в Чорному морі загрожують продовольчій безпеці багатьох країн світу.

Про це повідомляє FREEДОМ.

У межах Саміту миру Президент України Володимир Зеленський із Президентом Кенії Вільямом Руто обговорили створення хабів для українського зерна в портах Африки. Йшлося, зокрема, про проєкти в галузі експорту сільськогосподарської продукції.

Глобальна продовольча безпека була в центрі обговорення і на зустрічі Президента України з Президентом Республіки Кот-д’Івуар Алассаном Уаттарою. 

«Чорноморський регіон дуже важливий, має геостратегічне значення, тому що ми говоримо не тільки про Україну. І те, що росія робить останнім часом у нашому регіоні, просто обурливо. Ми також бачили всі загрози, які надходять від російської федерації щодо комерційного судноплавства в Чорному морі. Ми побачили, як ця війна зачепила безпосередньо Румунію. Раніше ми ідентифікували на нашій території частини російських безпілотників. Зараз важливо продовжувати рішуче підтримувати Україну та український народ«, — розповіла міністерка закордонних справ Румунії Лумініца Одобеску.

росія, розв’язавши війну проти України, поставила під загрозу глобальну продовольчу безпеку. Але Україна має намір залишатися гарантом для багатьох країн світу, — заявив Володимир Зеленський.

«Україна продовжує гарантувати продовольчу безпеку. Ми хочемо це зробити. Я ще раз наголошую, це не тільки заради миру, це і заради України нам потрібно. Треба продавати це зерно. Є ініціатива Grain From Ukraine — там, де зерно йде в країни Африки, Азії, там, де складна ситуація. У деякі держави йде безкоштовно, ми всі збираємо гроші на це. І Україна також під час війни це робить, допомагаючи країнам. Це і Малі, і Ефіопія, і Ємен. Велика кількість держав. І ми їм відправили за рік на $160 млн зерна. Це зробила Україна під час війни», — розповів Володимир Зеленський.

Наразі рух цивільних суден із морських портів Одеси, Чорноморська і Південного відбувається за двома маршрутами, які Україна запропонувала Міжнародній морській організації. А українські військові моніторять та аналізують усі можливі ризики. Також для забезпечення функціонування морського коридору Україна презентувала спільний з Великою Британією механізм страхування суден. За розрахунками Міністерства економіки України, фонд здешевив вартість страхування приблизно на 2,5%. Київ має намір додатково розширити фонд і веде переговори з міжнародними фінансовими організаціями. Водночас йдеться про страхування не тільки морських, але й наземних перевезень.

За підрахунками аналітиків, на рік Україна виробляє стільки продовольства, що його достатньо, щоб нагодувати близько 400 млн осіб.