Китай шукає заміну кукурудзі з України та США

17 жовтня 2022, 13:28 5339

Китай планує почати імпортувати кукурудзу з Бразилії вже в грудні, що є частиною плану зменшення залежності від США та заміни постачання з України.

Про це пише Bloomberg з посиланням на джерела на ринку.

Як зазначається, близько 45 підприємств, що належать провідним світовим компаніям (Bunge, Cargill, Archer-Daniels-Midland), отримали попереднє схвалення на експорт з Бразилії до Китаю. Ця кількість буде зростати через велику кількість запитів.

«Китай вживає заходів для прискорення імпорту бразильської кукурудзи, диверсифікуючи поставки в той час, коли війна в Україні порушила торгівлю, а напруга у відносинах із США є високою. Підвищення більш ніж 20% ф'ючерсів на кукурудзу в Чикаго менш ніж за три місяці, що доповнилося різким зростанням курсу долара США, посилило необхідність пошуку альтернативних вантажів. Китай також обмежує експорт кукурудзяного крохмалю в знак того, що країна стурбована внутрішнім постачанням», — пояснюють експерти.

Уточнюється, що Бразилія є другим за величиною світовим експортером кукурудзи, однак Китай майже не купував нічого за останні 9 років через фітосанітарні проблеми. При цьому сторони у 2022 р. домовилися про санітарні рекомендації після багатьох років переговорів, проклавши шлях для закупівель.

«Цей крок ставить під загрозу частку США в китайських закупівлях, яка в сезоні 2020-2021 рр. становила близько 70%», — уточнює видання.

За даними джерел, список компаній, для яких Бразилія схвалить експорт кукурудзи до Китаю, ймовірно, буде надано у листопаді. Після того, як Пекін затвердить список, ці компанії будуть вести прямі переговори з покупцями в КНР.

Китай уже купує більшу частину бразильської сої, ще одного кормового інгредієнта для свого поголів’я свиней.

Як відомо, Китай вже відмовлявся від постачання сільськогосподарської продукції зі США в період «торгової війни» 2018-19 рр. і має на меті зменшити залежність від одного постачальника.