Картоплі в ЄС прогнозують нові цінові рекорди

24 серпня 2024, 15:10 47760

Картоплярі в ключових країнах-виробниках ЄС, таких як Німеччина, Нідерланди та Бельгія, продовжують знижувати оцінки перспектив урожайності бульбоплода.

Це може призвести до оновлення рекордів цін як на товарну картоплю, таки і на картоплю для виробництва замороженої картоплі фрі, повідомляють аналітики EastFruit.

За словами фермерів, унаслідок вкрай несприятливих погодних умов 2023 року, коли спекотне й посушливе літо та дуже дощова осінь призвели до величезних проблем із якістю товарної картоплі, постраждала й насіннєва картопля. 2024 року фермери, які отримали насіннєву картоплю в межах контрактів на вирощування картоплі для переробки, виявили, що вона має нижчий, ніж зазвичай, потенціал урожайності.

«Внаслідок цього багато переробників були змушені переглянути контрактні зобов’язання постачань картоплі від фермерів у бік зниження», — пояснюють фахівці. 

Іншою проблемою 2024 року стали несприятливі погодні умови. У північних країнах ЄС, особливо Бельгії та Нідерландах, фермери змушені були посунути терміни саджання картоплі, що, найімовірніше, призведе до затримки збирання врожаю. Крім того, поля з картоплею явно сильніше, ніж зазвичай, уражені фітофторою та іншими хворобами й шкідниками.

«Це вже зараз призвело до напруження на ринку, і ціни на ньому наразі перебувають на історично рекордному рівні», — додали експерти.

Попри те, що Єврокомісія постійно знижує прогноз урожаю картоплі в ЄС, валовий збір все одно може виявитися близьким до середніх показників за останні п’ять років. Щоправда, для стабілізації ринку і зниження цін до більш прийнятних рівнів виробництво картоплі в ЄС, за дуже приблизними оцінками, мало би бути на 3-5% вищим.