Іспанію закликали скоротити споживання м'яса

11 січня 2022, 19:00 614

Міністр у справах споживачів Іспанії Альберто Гарсон вкотре закликає країну скоротити споживання м'яса, особливо яловичини, аби стримати зміну клімату та врятувати індустрію туризму країни від опустелювання, пов'язаного з промисловим тваринництвом.

Четверта за чисельністю населення європейська країна, Іспанія лідирує в ЄС зі споживання м'яса. За словами Альберто Гарсона, щороку тут вбивають понад 70 млн наземних тварин, що становить 7,6 млн т м'яса на рік.

Він зазначає, що промислові тваринницькі «мегаферми» руйнують клімат і навколишнє середовище, повідомляє The Guardian.

Гарсон каже, що географічне розташування Іспанії наражає її на підвищений ризик виникнення проблем, пов'язаних зі зміною клімату, включаючи опустелювання, яке може зруйнувати процвітаючу туристичну індустрію країни.

«Іспанія — це країна в басейні Середземного моря, а не Велика Британія чи Німеччина, і опустелювання — дуже серйозна проблема, і не в останню чергу тому, що наша країна дуже залежить від туризму. Відвідування пустелі не таке привабливе, як відвідування Коста-дель-Соль», — зазначає міністр.

За його словами, скорочення споживання загалом та перехід на більш стійке виробництво м'яса мають стати пріоритетом, як і інші зусилля щодо скорочення викидів.

«Якщо ми не діятимемо, то матимемо справу не лише зі зміною клімату, але й із потрійною кризою: втрата біорізноманіття, забруднення та зміна клімату», — упевнений Альберто Гарсон.

Згідно з нещодавнім звітом, на який посилається міністр, лише 20 тваринницьких «мегаферм» виробляють більше викидів, ніж у Великій Британії, Франції чи Німеччині.

Поточні норми споживання в Іспанії складають близько 1 кг м'яса на особу на тиждень, що більш ніж удвічі перевищує рекомендації продовольчої агенції країни.

У всьому світі харчова промисловість робить основний внесок у зміну клімату, виробляючи близько 17,3 млрд метричних тонн двоокису вуглецю на рік, що майже в 19 разів перевищує обсяг викидів, вироблених авіацією.