Імпортери борошна, крупів та олії відкривають переробні підприємства в Африці

01 вересня 2024, 11:47 806

Загальний обсяг імпорту сільськогосподарської продукції до Танзанії на рік складає майже $2 млрд. Водночас обсяги зернових та овочів упали за останні п’ять років з $1 млрд до $500 млн. Олії рослинного та тваринного походження — $450 млн на рік.

Про це розповів експерт Українсько-Африканської торговельної місії Владислав Сєдих під час конференції «Африка для агроекспортерів: шляхи відновлення втрачених ринків».

«До Танзанії імпортується пшениця м’якого сорту, і Україна може поборотися за цей ринок. Але потрібно зважати, що ринок теж падає. По пшеничному борошну (яке постачають Індія та Туреччина), висівкам, крупам обсяги також суттєво зменшуються з кожним роком внаслідок зростання внутрішнього виробництва. Ті імпортери, які ще кілька років тому постачали ці категорії товарів, уже зараз виробляють ці продукти всередині країни», — розповідає Владислав Сєдих.

Він додає, що Україна втрачає частку на ринку соняшникової олії в Танзанії. 2020 року Україна посідала перше місце з її імпорту з показником 11-12 млн т на рік, зараз — майже нічого не постачає.

Експерт звертає увагу, що в Танзанії мито на імпорт сирої соняшникової олії складає 10%, рафінованої — 25%. Тому деякі компанії імпортують сиру олію та налагоджують її виробництво всередині країни.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua