Танзанія є хорошим стартом для просування української агропродукції на африканські ринки

12 вересня 2024, 15:23 705

Якщо Україна хоче зайняти достатню частку ринку агропродукції у Африці, насамперед потрібно зосередитися на Танзанії. У цій країні сприятливий інвестиційний клімат, прозора політика для розвитку бізнесу, чітко окреслені процедури для створення і реєстрації іноземного агробізнесу та прозорі процеси придбання землі, а законодавча база дозволяє гарантувати надійність контрактів.

Про це розповів представник Export promotion zone Tanzania Давид Бісвілов під час конференції «Африка для агроекспортерів: шляхи відновлення втрачених ринків».

«Для інвесторів, зокрема і з України, передбачається звільнення від мита, тобто нульове мито на імпорт сировини та готову продукцію, також є широкий діапазон зниження податкових пільг, зменшення корпоративного податку на перші 5 років виробництва. Тобто діють дуже сприятливі програми для підтримки інвестицій», — розповідає Давид Бісвілов.

За його словами, у Танзанії навіть створений спеціальний Центр підтримки інвестицій, де великий акцент робиться на сільському господарстві — це допомога в отриманні різного роду дозволів, ліцензій, погоджень, підтримка в процесах сертифікації, пояснення законодавчих моментів. Всі ці послуги можна отримати онлайн.

«Для українських підприємств є багато можливостей у Танзанії. Ми підтримуємо сільськогосподарський напрям, і насамперед нас цікавить пшениця. Ми імпортуємо понад 900 тис. т пшениці на рік, і уряд країни прагне скоротити імпорт, щоб збільшити продовольчу безпеку та забезпечити наявність і доступність пшеничної продукції на місцевому ринку», — зазначає Давид Бісвілов.

Він додав, що в Танзанії також є високий попит на рослинні олії, і це найбільша категорія товарів, яка імпортується до країни.  

«Наша мета — залучити інвестиції у виробництво соняшникової та соєвої олії, щоб збільшити виробництво всередині країни щонайменше на 1 млн т на рік. Станом на сьогодні імпорт харчової олії складає близько 320 тис. т на рік», — зауважив Давид Бісвілов.

Також у Танзанії планують збільшити регіональну частку виробництва кормів для тваринництва на основі соєвої продукції.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua