Фермери Молдови вийшли на протести: просять уряд захистити від банкрутств

24 листопада 2023, 09:52 1820

Близько 150 тракторів приїхали до будівлі уряду Молдови на знак протесту проти бездіяльності влади у вирішенні проблем аграріїв.

Фермери мають намір обговорити з прем'єр-міністром Доріном Речаном рішення, які вони пропонують для уникнення банкрутств у сільськогосподарському секторі, пише Politik.

Як розповів керівник аграрної асоціації Forța Fermierilor Олександр Слюсарі, збитки фермерів оцінюють у 4 млрд леїв ($224 млн), у зв’язку з чим протестувальники пропонують встановити мораторій на сплату штрафів принаймні на 1,5 місяці, щоб уникнути банкрутства мікро-, малих і середніх фермерів. 

Один із керівників асоціації Forța Fermierilor Сергій Іванов пояснив Europa Liberă, що до стану неплатоспроможності фермерів довела відсутність заходів з боку держави, несприятливі погодні умови у останній період, а також умови, встановлені банками. Він зазначив, що їхні пропозиції не передбачають додаткових витрат для держави, і проблема може бути вирішена «за дві години» комісією з надзвичайних ситуацій, яка в умовах надзвичайного стану по всій країні приймає рішення.

«Реальні фінансові витрати дорівнюють нулю, але їх невиконання у майбутньому обійдеться дуже дорого для ВВП країни. Нашій країні доведеться вдатися до допомоги зовнішніх партнерів, щось відчужувати, щоб поповнити бюджет. Ми впевнені, що до цього ми зараз йдемо», — сказав Сергій Іванов.

Він зауважив, що проблеми фермерів може вирішити Національний банк Молдови, який здатен переглянути умови для фермерів від комерційних банків.