Євросоюз збере менше яблук і груш

03 серпня 2023, 19:00 1391

Провідні країни-виробники яблук в Європейському Союзі зберуть орієнтовно на 3% нижчий урожай в обсязі 11,4 млн т.

Про це повідомляє Українська асоціація аграрного експорту з посиланням на дані Світової асоціації виробників яблук і груш (WAPA).

Водночас виробництво 2023 року все ж може бути на рівні середнього показника останніх трьох років.

«У розрізі основних сортів відзначають очікуване збільшення для Голден Делішес майже на 12% (до 2,2 млн т), Гала — приблизно на 5% (до 1,5 млн т) і, навпаки, скоротиться урожай яблук Ред Делішес (-10%) та Айдаред (-6%)», — говориться у повідомленні.

Зазначається, що тенденції в Європі зараз співпадають із ситуацією в інших країнах Північної півкулі, зокрема Китаї (з незмінним виробництвом у 37 млн т яблук), в той час як США, згідно очікувань, знизять урожай в межах 4% (до 4,5 млн т), а Індія — на 30% (до 1,9 млн т).

«Прийдешній сезон-2023/24, на думку європейських фахівців, має стати позитивним, незважаючи на зменшення виробництва, відсутність перекриття з країнами Південної півкулі, майже вичерпані запаси продукції та оновлення насаджень. У регіоні також залишаться значні геополітичні проблеми, питання доступу до ринків, необхідність моніторингу погодних умов та боротьби зі шкідниками і хворобами. Водночас для виробників можливості зростання цін визначатимуться стимулюванням споживчого попиту за рахунок конкретних якісних характеристик продукції», — додають в асоціації. 

Виробництво груш у Євросоюзі в 2023 році, як очікується, знизиться порівняно з минулим роком до 1,7 млн т (-13%). Це викликане, головним чином, різким падінням прогнозованого виробництва в Італії (-63%) та Франції (-29%). Щодо країн в інших регіонах, то Сполучені Штати мають зібрати приблизно 0,5 млн т груш (менше на 4%), а Китай наростить урожай до понад 17 млн т (+10%).