Болгарія не збирається продовжувати заборону українського зерна

13 вересня 2023, 11:17 1109

Комітет з питань економічної політики та інновацій парламенту Болгарії ухвалив проєкт рішення, яким висловлюється проти продовження дії спеціальних заходів щодо окремих товарів походженням з України після 15 вересня 2023 року.

Остаточне рішення буде прийнято на пленарному засіданні, пише Forbes Bulgaria.

10 членів комітету підтримали документ, 4 проголосували проти і 2 утрималися.

У проєкті позиції Болгарії зазначено, що країна не підтримує продовження після 15 вересня 2023 року надзвичайного заходу щодо заборони імпорту до Болгарії, Польщі, Угорщини, Румунії та Словаччини пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшнику з України та доручає Раді міністрів вжити необхідних заходів для висловлення своєї позиції.

Проєкт рішення викликав жваві дебати в Єврокомісії і був оскаржений галузевими організаціями. Фермери заявили, що вони були шоковані цим рішенням. Голова Національної асоціації виробників зерна Ілля Проданов заявив, що рішення не супроводжувалося аналізом наслідків, до яких воно призведе. За його словами, таке рішення ставить під загрозу сільськогосподарську галузь країни і попередив, що напруженість, яка зараз існує в секторі, в якийсь момент вихлюпнеться в надзвичайно масштабний спосіб. Він запевнив, що асоціація буде відстоювати інтереси виробників усіма можливими способами.

Водночас Румунія та Угорщина вимагають від Єврокомісії продовжити заборону на імпорт українського зерна принаймні до кінця року. Про це стало зрозуміло після зустрічі міністрів сільського господарства двох країн у Бухаресті — Флоріна Барбу та Іштвана Надя.

«Ми, як і Румунія, дозволяємо транзитні перевезення і не хочемо завдати шкоди Україні, але хочемо зберегти конкурентоспроможність наших фермерів», — прокоментував міністр сільського господарства Угорщини Іштван Надь.

Після Бухареста він також планує провести переговори зі своїми колегами з Болгарії та Словаччини.