ЄБРР виділить Україні €2 млрд. Один із напрямів — підтримка бізнесу

10 березня 2022, 10:10 727

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) оголосив початковий «пакет стійкості», що передбачає фінансування заходів для допомоги громадянам, компаніям і країнам, які зазнали впливу війни в Україні.

Про це йдеться в повідомленні ЄБРР.

«Фінансування буде надаватися оперативно з метою підтримки українських компаній — наприклад, у формі відстрочених кредитів, підтримки ліквідності та торговельного фінансування. За можливості компаніям також буде надаватися допомога у релокації з метою продовження діяльності», — йдеться в повідомленні.

В Україні реалізація Програми забезпечення стійкості та засобів існування буде зосереджена на чотирьох основних елементах:

  • Відстрочка платежів, списання заборгованості та реструктуризація.
  • Торговельне фінансування, у тому числі для імпорту пального.
  • Екстрене фінансування ліквідності у координації з партнерами.
  • Екстрена підтримка реформ з метою надання українській владі допомоги у здійсненні невідкладних законодавчих і регуляторних заходів.

Новий пакет був ухвалений Радою директорів ЄБРР 9 березня 2022 року та є першим етапом підтримки. Раніше ЄБРР вже заявив про свою непохитну підтримку України та українського народу і засудив агресію з боку рф та Білорусі.

«Банк посилює свою підтримку з новою рішучістю та спокійним професіоналізмом, виконуючи свій мандат і місію. Попереду на нас чекає висока невизначеність, а отже ЄБРР має залишатися гнучким, ефективним, активним і зосередженим на практичній реалізації», — зазначила президент ЄБРР Оділь Рено-Бассо.


Для довідки: Україна є однією з найбільших країн операцій ЄБРР. Загальний обсяг кредитного фінансування в Україні складає понад €16 млрд у межах 511 проєктів, з яких більше €1 млрд було надано у 2021 році.