Від сьогодні пом’якшено обмеження НБУ щодо виведення валюти бізнесом

10 вересня 2024, 09:25 720

Національний банк України вніс зміни до діючих валютних обмежень.

Відповідна постанова регулятора набирає чинності сьогодні, 10 вересня 2024 року, говориться у повідомленні НБУ.

Так, Нацбанк надав можливість українському бізнесу відшкодувати купонні платежі за єврооблігаціями, які було виплачено з 24 лютого 2022 року до 9 липня 2024 року, коштом накопиченої в Україні власної іноземної валюти.

«Ці операції зможуть здійснювати лише ті підприємства, які не мають випадків незавершеного валютного нагляду за операціями з експорту товарів протягом 12 місяців, що передують даті проведення операції», — говориться у повідомленні регулятора.

В НБУ вважають, що це стимулюватиме експортерів своєчасно повертати валютну виручку в Україну.

«Такі перекази дозволені лише за рахунок власної іноземної валюти бізнесу (не купленої та не залученої у формі кредиту чи позики від резидента), отже, це не матиме негативного впливу на міжнародні резерви», — уточнюється у повідомленні.

Згідно з постановою, йдеться про дозвіл на переказ дивідендів за корпоративними правами/акціями нерезидента в межах бізнес-групи, що випустила єврооблігації. Такі перекази бізнес-групі необхідно проводити лише через один банк, і сумарний їхній обсяг не повинен перевищувати купонних виплат за євробондами.

Водночас НБУ дозволив купівлю і переказ іноземної валюти юрособами-резидентами, які є суб'єктами електронної комерції, за кордон для сплати податку на додану вартість (ПДВ) за операціями купівлі товарів вітчизняних виробників споживачами з країн ЄС.

«Умова для проведення цих операцій — суб'єкт електронної комерції має бути зареєстрований як платник податків у ЄС. Таке пом'якшення насамперед підтримає малий і середній бізнес, який отримає можливість просувати власні товари на ринку ЄС завдяки торговельним майданчикам», — вважають в Нацбанку.

Крім того, НБУ анонсував низку інших валютних послаблень. Зокрема, центробанк дозволив держкомпаніям купівлю і переказ інвалюти за кордон для покриття викидів діоксиду вуглецю.