В Україні зросли ціни на більшість продуктів

06 квітня 2022, 12:00 2036

Станом на 4 квітня в порівнянні з 23 лютого 2022 р. спостерігається підвищення цін на переважну частину продовольчіх товарів: хліб пшеничний та житньо-пшеничний, крупу гречану, макаронні вироби, олію соняшникову, цибулю ріпчасту та інші.

Про це повідомляє Держпродспоживслужба за результатами проведених головними управліннями цінових спостережень за встановленням суб’єктами господарювання цін на товари, що мають істотну соціальну значущість.

Відзначається, що задля недопущення зростання цін на товари і послуги фахівці головних управлінь Держпродспоживслужби на постійній основі здійснюють контроль за дотриманням суб’єктами господарювання норм чинного законодавства при формуванні, встановленні та застосуванні державних регульованих цін (тарифів). 

Станом на 4 квітня поточного року Держпродспоживслужбою здійснено понад 3 тис. цінових спостережень за встановленням суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі цін на соціально значущі товари відповідно до отриманих повідомлень споживачів. Переважна більшість повідомлень стосувалася зростання цін на продукти харчування, товари першої необхідності, пальне, продаж алкоголю, відсутність розрахунку за безготівку. 

Порушення були встановлені у значної кількості суб’єктів господарювання. За результатами проведеної роботи були знижені ціни до економічно обґрунтованого рівня, виставлені цінники на товари, відновлювалася робота терміналів, алкоголь знімався з реалізації.