Про це йдеться у повідомленні Національного банку України.
Як зазначається, фФактичні показники цінової динаміки свідчать, що загальна інфляція перевищила траєкторію прогнозу НБУ передусім через чинники з боку пропозиції продуктів харчування, зокрема унаслідок несприятливих погодних умов. Водночас базова інфляція відповідала прогнозу банку.
«Зростання цін на сирі продукти харчування прискорилося (до 10,3% р/р). Через несприятливі погодні умови стрімкіше дорожчали огірки, помідори, кабачки, баклажани», — йдеться у повідомленні.
Також і надалі знижувалися темпи падіння цін на яблука, зазначає регулятор.
«Високий зовнішній попит і скорочення поголів«я худоби зумовили прискорення зростання цін на усі види сирого м«яса та молоко. Уповільнилося здешевлення яєць. Крім того, очікування гіршого врожаю цукрових буряків в Україні та підвищення світових цін зумовили подорожчання цукру.
«Натомість завдяки надходженню нового врожаю очікувано сповільнилося зростання цін на овочі борщового набору. Так знизилися темпи зростання цін на цибулю та буряк, а ціни на моркву виявилися навіть нижчими, ніж рік тому», — додають в НБУ.