Клуб білого бізнесу: затверджено порядок формування списку

23 жовтня 2024, 10:32 271

Міністерство фінансів затвердило Порядок формування та оприлюднення переліку платників податків з високим рівнем добровільного дотримання податкового законодавства.

Як говориться у повідомленні міністерства, цей порядок затверджено на виконання закону №3813-ІХ від 18 червня (про «клуб білого бізнесу»).

Згідно із ним, до переліку платників з високим рівнем дотримання законодавства буде включено юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, резидентів «Дія.Сіty», які відповідатимуть низці вимог та критеріїв з урахуванням системи оподаткування (зокрема, вимогам до рівня сплати податків, рівня нарахування заробітної плати тощо).

Включені до такого переліку платники податків отримають низку переваг у податковому адмініструванні на час воєнного стану:

  • мораторій на документальні перевірки, крім деяких видів;
  • скорочення строків камеральної та документальної перевірок з метою бюджетного відшкодування;
  • скорочення строків надання індивідуальних податкових консультацій;
  • за таким платником податків закріплюється комплаєнс-менеджер, з яким він зможе взаємодіяти, зокрема, з використанням засобів дистанційного зв’язку, як-от у режимі відеоконференції.

Очікується, що такий перелік платників буде оприлюднено на офіційному вебсайті Державної податкової служби на 15 робочий день після його затвердження.

Формуватиме та затверджуватиме цей перелік сама Державна податкова служба (ДПС), його оновлюватимуть не пізніше останнього робочого дня березня, травня, серпня та листопада. Якщо платник податку подав повідомлення про відмову в оприлюдненні даних, ДПС може не оприлюднювати в переліку інформацію про нього.

Платника податків буде виключено з вказаного переліку, якщо контролюючий орган виявить факт наявності: громадянства держави рф у платника податків або його учасників, кінцевих бенефіціарних власників платника податків осіб, місцем проживання яких є рф, рішень про застосування спеціальних економічних санкцій тощо.