Більше 90% невеликих агрогосподарств — у збитках

07 листопада 2023, 17:11 2081

Невеликі фермерські господарства цього року майже всі отримали збитки.

Про «мінуси» за підсумками сезону відзвітували 92% опитаних фермерів, розповів голова «Союзу українського селянства» Іван Томич у коментарі виданню «Страна»

«Добрива, насіння, засоби захисту рослин подорожчали з початку війни вдвічі, а закупівельні ціни на зерно — впали майже вдвічі. Плюс половину цінника з'їдає логістика. Тому багато фермерів отримали за врожай удвічі менше, ніж вклали в нього. У збитках за підсумками сезону — більше 90% невеликих господарств із земельним парком до 500 га. Середньому та великому бізнесу трохи легше, але й там ситуація на межі катастрофи», — уточнив він. 

Іван Томич підкреслив, що за останні два роки кількість фермерських господарств в Україні вже зменшилася на 40%, закрилося до 11 тисяч господарств. 

«Схоже, цей процес триватиме. Деякі, щоби вижити, об'єднуються із сусідніми господарствами, інші здають конкурентам свої землі в оренду, а самі взагалі припиняють роботу», — додає він.

Іван Томич зазначив, що багато аграріїв уже зменшили площі під осінню посівну.

«Якщо раніше сіяли до 7 млн га, то цього року — 4 млн. А через несприятливу погоду нормальні сходи є лише на 3 млн га», — додає голова «Союзу українського селянства».

За його словами, навесні «відмовників», які просто не сіятимуться, може стати ще більше.

«Пам'ятаєте, як наприкінці 90-х у нас навесні залишалися порожніми багато угідь — не було на що, та й не навіщо було сіяти. Схоже, зараз ми повертаємося в ці смутні часи», — підсумував Томич.