У агросекторі найефективніше використовувати сонячну енергетику у весняно-осінній період

06 вересня 2024, 13:20 800

Найбільш ефективним використанням СЕС в аграрному секторі є забезпечення енергією тих виробничих процесів, які зосереджені переважно у весняно-осінній період та допускають гнучке планування. Наприклад, доцільно вмикати енергоємні споживачі, такі як холодильні компресори, у години пікової сонячної активності (як правило, в обідню пору).

Про це AgroPortal.ua розповів керівник компанії «Промавтоматика Вінниця» Михайло Ганчук.

За його словами, недоліком сонячних електростанцій є відсутність генерації електроенергії в нічний час та значне зниження її виробництва в зимовий період. Так, продуктивність СЕС у найгірший зимовий місяць може бути в 10 разів нижчою порівняно з найкращим літнім місяцем.

«Для систем, що встановлюються на теплицях, перспективними є двосторонні сонячні панелі, здатні генерувати електроенергію як із передньої, так і задньої поверхні. Для розробки індивідуального проєкту сонячної електростанції рекомендую звернутися до спеціалізованих компаній. Фахівці проведуть необхідні дослідження, розрахують оптимальну потужність системи, нададуть детальну кошторисну документацію. Варто зазначити, що початковий етап консультації та розрахунків у компанії «Промавтоматика Вінниця» є безкоштовним», — говорить Михайло Ганчук. 


Єлизавета Котенко, AgroPortal.ua