Україна ризикує втратити власне виробництво картоплі

20 липня 2020, 08:00 6474

Україні варто більше займатися протекціонізмом інтересів власних виробників картоплі замість того, щоб значними об’ємами імпортувати товар, у тому числі з країни-агресора.

Таку думку висловив AgroPortal.ua Business Lead & СEO компанії Potato Agro Костянтин Сарнацький. 

«Минулого маркетингового року Україна завезла з Росії картоплі на 3 млрд грн. Це рекордний показник», — говорить виробник. 

На його думку, ці 3 млрд грн могли лишитися всередині країни, а українські виробники, які працюють на ринку столової картоплі, забезпечили би потрібний обсяг. Допомога держави дала б змогу картоплярам будувати овочесховища, впроваджувати інновації. Potato Agro має власне картоплесховище на 12 тис. т, де сучасні технології дозволяють зберігати врожай практично круглий рік. Його будівництво обійшлося компанії майже в 90 млн грн. 

«N. B.!» Технології проти зміни клімату: хто залишиться на ринку картоплі через 10 років

На питання, чому безліч виробників не мають власних потужностей для зберігання, Сарнацький виділяє кілька причин: «По-перше, треба мати кошти на будівництво. У нас не можна просто отримати їх у банку під 2% річних. По-друге, без зрошення неможливо виростити картоплю тієї якості, яку можна закладати на тривале зберігання». 

«Якщо не буде продуманої державної політики з підтримки картоплярів, ми можемо втратити цілий сегмент», —  каже CEO компанії Potato Agro. 

 

При цьому Костянтин Сарнацький відділяє імпорт столової картоплі від насіннєвої. «Без якісного посадкового матеріалу не обійтися. В Україні зареєстровано понад 100 власних сортів, але купити партію навіть на посадку 10 га — неможливо. Тому імпорт зареєстрованого насіння, яке пройшло всі карантинні процедури, обов’язковий. Інакше ні з чим буде працювати», — ділиться Сарнацький. 

Він додає, що України варто навести лад зі статистикою виробництва картоплі. «Я не вірю, що Україна вирощує 23 млн т. Ми зараз на третьому місці в світі по вирощуванню картоплі. І не можемо забезпечити себе без імпорту», — говорить він. 

Водночас, додає Сарнацький, європейці бачать цю статистику і побоюються відкривати свої ринки. «Порівняйте Україну з 23 млн т та Бельгію з 6 млн т. Звісно, у нас стільки немає. Але вони рахують статистику і думають, що Україна 10-12 млн ввезе на їх ринок —  і вони втратять все, що інвестували у виробництво з поколінь у покоління», —  пояснює фахівець. 

Загалом він прогнозує, що цього року ціна на картоплю для переробки триматиметься на досить високому рівні.


Алла Стрижеус, Наталія Рекуненко, AgroPortal.ua