Вартість садиб в селах на Полтавщині зросла на третину

20 вересня 2018, 12:59 3584

Вартість будинків садиб у деяких селах на Полтавщині, зокрема де діють агропідприємства «Хорольська» та «Миргородська», за останні роки зросла більш як на третину.

Про це розповів AgroPortal.ua керівник агрофірм «Хорольська» та «Миргородська», які входить в структуру агрохолдингу «Астарта», Павло Кандиба.

«В агрофірмах на керівних посадах працює переважно молодь, приїздять до нас з інших районів і областей. Багатьох ми залучили з дуже прогресивних підприємств і компаній», — розповідає Павло Кандиба.

Загалом у цих двох підприємствах створено 840 робочих місць, обробляється 17 тис. га землі, є стадо з 4,5 тисяч голів ВРХ, 2,5 тисячі — дійного».

За словами Павла Кандиби, з кадрами проблеми в агрофірмах немає, а навіть мають можливість перебирати серед бажаючих.

«Технології та якісні корми дозволяють нам брати більш як по 23 л молока в день на корову. Самі вирощуємо та заготовляємо корми. На фермі у «Хорольській» досягли рентабельності понад 20%. Хоч розпочинали роботу на цьому господарстві навіть не з нуля, а «з мінусів» — поля позаростали бур'янами, на фермах хронічно затримували платню. Надої на корову були сміховинні — 2900 л на рік», — розповідає Павло Кандиба.

Керівник агропідприємств стверджує, що таких успіхів досягли завдяки бажанню, кропіткій праці і партнерській програмі.

«В нас система зарплатні чітко поставлена у залежність від надоїв, індивідуального внеску кожної людини. Підсумки вивішуються на загальний огляд, кожен бачить свої результати. Коли заїжджаю на ферму, то можу запитати: а чому у вас менші надої і менші заробітки? Разом з'ясовуємо. Якщо якісь проблеми, наприклад, у постачанні і залежать від менеджменту  — беру на замітку і намагаюся виправити. Якщо від самих працівників — аналізують причини своїх  втрат. Така система називається партнерською. На нашому господарстві її відпрацьовували, експериментували, а потім запровадили в усьому холдингу», — розповідає Павло Кандиба.


Ірина Садова, AgroPortal.ua