Ситуація в Казахстані: наслідки для зернового ринку

11 січня 2022, 12:55 1060

Поточні політичні події в Казахстані викликали перебої в роботі інтернету та призупинення роботи банків у великих містах країни. У зв'язку з цим найближчим часом валютні операції, що вимагають передоплати, можуть бути відтерміновані, що може дещо уповільнити активність торгівлі зерном на середньоазійському ринку.

Про це AgroPortal.ua розповіла аналітик зернового ринку компанії «УкрАгроКонсалт» Марина Маринич.

Вона зазначила, що Казахстан входить до десятки основних експортерів пшениці та є другим найбільшим експортером борошна на світовому ринку. Як постачальник Казахстан займає левову частку на зерновому ринку країн Середньої Азії (Узбекистан, Афганістан, Таджикистан, Туркменістан та ін.).

«Політична та фінансова нестабільність у середньостроковій перспективі може спричинити посилення контролю вивезення товарів на кордоні (і зерна зокрема), що може спровокувати зростання цін на пшеницю та борошно у регіоні. Уряд, швидше за все, робитиме спроби контролю внутрішніх цін соціально значущих продуктів, щоб уникнути дефіциту та ажіотажного попиту», — зазначає Марина Маринич.

За її оцінкою, на тлі невдалого власного врожаю зерна в Казахстані в 2021 р. імпорт пшениці з Росії, за деякими оцінками, може досягти 4 млн т, але за умов нестабільності цей показник може ще збільшитися.

«З іншого боку, ситуація, що склалася, негативно позначиться на економічному стані Казахстану, що може призвести до знецінення внутрішньої валюти. Девальвація тенге, у свою чергу, може зробити казахстанське зерно більш конкурентоспроможним порівняно з конкуруючим російським, що в довгостроковій перспективі може бути вигідно сільгоспвиробникам Казахстану», — зазначає аналітик.

Для довідки: УкрАгроКонсалт запрошує аграріїв до участі в 19-й Міжнародній конференції «BLACK SEA GRAIN», що відбудеться 6-7 квітня 2022 року, готель InterContinental, Київ. Скористайтесь спеціальними умовами на реєстрацію за раннім тарифом до 31 січня.

Конференція «BLACK SEA GRAIN» – провідна комунікаційна платформа, яка щорічно об'єднує ключових гравців світового агробізнесу для обміну експертизою, визначення нових векторів розвитку Чорноморського та глобального зернового ринку, налагодження ефективних бізнес контактів та партнерства. Подія відбудеться у гібридному форматі.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua