Садівники Буковини перекваліфіковуються з яблук на кісточкові

15 травня 2024, 09:50 2444

Чернівецьку область травневі заморозки обійшли стороною. За цей період були ночі, коли температура опускалася до 0°С, але садам це не нашкодило. Втрати мінімальні, на 95% насаджень заморозки не вплинули.

Про це AgroPortal.ua розповів власник саду в Дністровському районі Чернівецької області Михайло Телешецький.

propData.content.image
Михайло Телешецький, власник саду

Морози, вважайте, проскочили, ще вони можливі до 20 травня, але потім вже прийде тепло, й загрози для плодових насаджень не буде. Та для садів цього сезону лишається ще одне небезпечне природнє явище, яке може зашкодити, — град. Він може випасти протягом всього літа або навіть у жовтні — в сезон збирання врожаю.

За його словми, цієї весни урожай яблук буде кращим, ніж торік — бджіл вистачало, запилення відбулося, зав’язалося все добре: «Але в кожного по-різному, адже кожний сад має свій графік — якщо минулий рік був урожайний, то наступний буде менше».

Наразі садівники Буковини реалізують минулорічний урожай яблук, і його збут триватиме до червня. Щоправда, ціна нижча за аналогічний період минуло року, але некритично. Нині продають по 12-16 грн/кг.

propData.content.image
Михайло Телешецький, власник саду

У Чернівецькій області за грантові гроші зараз мало закладається нових садів. Можна сказати, одиниці на це зважуються, оскільки відповідно до умов отримання гранту, потрібно наймати людей на постійну роботу, а коло молодого саду роботи небагато, в плодоношення насадження вступають через 5 років, тобто не надто вигідно. Зараз є тенденція до оновлення садів: власники викорчовують старі яблуневі сади та переходять на кісточкові — персик, абрикос, черешню.

Він пояснює це тим, що яблуко останніми роками просіло в ціні, експорту практично немає, тому замість яблунь обирають кісточкові. Для виробників персик — це швидкі гроші: зібрав і відразу продав, немає затрат на зберігання. До того ж, якщо брати за ціною, то персик має 60 грн/кг, а яблуко — 10 грн/кг.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua