Пасічники назвали три найбільші проблеми у бджільництві

23 червня 2020, 19:00 4676

Виробники меду сьогодні мають три найбільші проблеми, які впливають на виробництво, реалізацію меду та загалом на ринок меду в Україні.

Про це повідомив директор ТОВ «Пчелич» Олександр Оньша під час ХІХ регіонального форуму «Органічна Україна 2020. Кропивницький».

«Перша проблема — це скорочення кормової бази та зменшення ефективного медозбору майже вдвічі. Кожній бджолиній сім’ї за сезон потрібно зібрати 120-150 кг нектару. В Кіровоградській області сьогодні майже всі землі (84%) є орними, природних медоносів майже не залишилося, а в планах посівів лише два види медоносів — соняшник і ріпак», — зазначає Олександр Оньша.

За його словами, друга проблема, яка не залежить від пасічників, — питання експорту меду з України.

«Сьогоднішня ситуація була спровокована два роки тому діями із захоплення ринку експортерами меду. Вони почали активно діяти і від такої сильної конкуренції отримали на ринку неадекватні ціни на мед. З тієї ж причини зараз маємо зменшення експорту», — розповідає Олександр Оньша.

Він відмітив, що третьою кризою для бджільництва є низька купівельна спроможність споживачів. Оскільки мед не є основним продуктом харчування, то в нинішній ситуації українці не готові витрачати на нього гроші.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua