Про це у коментарі для AgroPortal.ua розповів фермер з Ужгорода Генріх Стратон.
Зокрема, він виготовляє два види алкоголю: ківовицю — напій, який утворюється після дистиляції, та ківіскі, яке витримує в діжках близько року.
«Це поки не бізнес, це — можливість, результат експерименту, так би мовити. Я зараз закладаю додаткові площі під фруктом — і коли буде великий вихід продукції, можливо, я робитиму це не лише для себе, а й отримаю ліцензію чи працюватиму з іншими підприємцями», — зазначає він.
Фермер виготовляє напої з фрукту власного сорту під назвою Карпат Стратона Валентайн. Нині завершує роботу над селекцією Аурум Карпат Стратон — жовтоплідного ківі.
Також Стратон додає, що, на його думку, в Україні склалися дуже сприятливі умови для ведення органічного бізнесу, що стосується саме ківі.
«У нас не потрібно обробляти плантації отрутохімікатами від шкідників і хвороб. В Україні їх немає у порівнянні з державами з субтропічним кліматом. Наприклад, як Нова Зеландія, де ківі вирощують традиційно. Там практично немає екологічно чистого продукту», — підсумовує фермер.
Він вважає, що у цьому випадку Україна має гарний потенціал щодо експорту ківі.
Наталія Рекуненко, AgroPortal.ua