Брак фінансів на добрива знімає потребу в аналізі ґрунту

29 січня 2023, 08:00 2035

Кризова ситуація змусила багатьох аграріїв відійти від технології, зменшити використання добрив або відмовитися від них повністю, що матиме наслідки впливу на урожайність.

Про це AgroPortal.ua повідомив СЕО компанії AgriLab, офіційний представник Міжнародної організації з точного землеробства (ISPA) в Україні Ярослав Бойко.

«Відмова від аналізу ґрунту насамперед зумовлена тим, що значна частка аграріїв мінімізує норми внесення добрив або ж вирощуватиме без них. Тобто сам факт наявності протоколу аналізу ґрунту не впливає на врожайність культур. Проте цей документ є основою для розробки рекомендацій щодо системи удобрення. А от це може вплинути на врожайність»,  пояснює Ярослав Бойко

За його словами, зараз ситуація з наданням послуг аналізу ґрунту дуже далека від того, що було два роки тому. Експерт припускає, що до довоєнних показників ринок аналізу ґрунту і аналогічних сервісів за оптимістичних прогнозів повернеться у 2027-2028 роках. 

«Як тільки наслідки почнуть боляче бити по врожайності та економіці, у сільгоспвиробників виникнуть запитання — чому і що з цим робити? Тут буде корисним аналіз ґрунту і розроблення рекомендацій щодо плану дій», — говорить Ярослав Бойко.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua