Аграрій: Подорожчання технічної води вдарить по рисівниках

26 лютого 2018, 13:39 3296

Значне подорожчання технічної води ставить під загрозу реалізацію прийнятої стратегії ТОВ «Українські рисові системи», що у Херсонській області.

Про це у коментарі AgroPortal.ua зазначив директор компанії Ігор Грозинський.

«Рис — наша провідна культура. Ми вже подали запит в обласне управління водного господарства для роз’яснення нових норм, адже у нас законодавство таке, що важко знайти єдине зрозуміле роз'яснення», — констатував він.

За словами Ігоря Грозинського, досі технічна вода коштувала їм по 8,3 коп./куб. «Тільки-но дізнаємось про точні деталі змін, будемо перераховувати. Вартість води складає десь до половини усієї собівартості, тому зрозуміло, наскільки це важливо», — додав він. 

«N. B.!» Клуб агроефективності: як бобові допомагають розкритися рису

За останні 10-15 років у регіоні вдавалося значно наростити врожайність — якщо раніше вона була до 45 ц/га, то зараз у середньому 63 ц/га. 

«Впливають сучасні технології, що враховують якість посівного матеріалу (вітчизняне насіння), правильний добір міндобрив та точність застосування ЗЗР», — констатував аграрій.

В свою чергу директор Іституту рису НААН Володимир Дудченко каже, що подорожчання різкого не буде і обласні адміністрації мають дати роз’яснення виробникам найближчим часом.


Ірина Садова, AgroPortal.ua