Подружжя Юлії та Дениса Давиденків започаткувало унікальний проєкт у Києві — кавʼярню з мініпігами, де відвідувачі можуть не лише пригоститися кавою, а й провести час із маленькими свинками. Відкриття такої унікальної кав’ярні спричинило справжній ажіотаж. Щодня заклад відвідують десятки клієнтів, приїздять із різних куточків країни, заходять і іноземці. У Piggy Cafе встигли побувати й зіркові гості — Юрій Ткач і Євген Клопотенко.
Родина розповіла Давиденків AgroPortal.ua про специфіку функціонування такого закладу.
Перш ніж втілити задум у реальність Юлія та Денис вивчали світові аналоги, зокрема досвід Японії, де наразі функціонує більше десятка таких закладів.
«Дійсно, ми не єдиний заклад такого типу у світі, ми глибоко знайомилися з цією темою, перш ніж зайти в нішу. Знаю, що перша така кав’ярня була відкрита в Токіо 2019 року», — зазначає Денис Давиденко.
Поштовхом до реалізації стало повернення до України. На початку повномасштабного вторгнення сім’я була змушена виїхати до Франції, однак любов і віра у свою країну надихнули не лише повернутися, а й створити щось унікальне, що могло б дарувати відвідувачам теплі емоції, особливо у часи нестабільності.
Наразі у Piggy Cafe мешкає семеро поросят, які радо йдуть на контакт із людьми. За тваринами постійно доглядають, зокрема контролюють харчування, здоровʼя, емоційний стан і належні умови.
«Є певні норми відповідно до їхньої ваги та віку, тож з огляду на ці нюанси ми будуємо харчування тваринок саме таким чином. Поки вони маленькі, годуємо вранці та ввечері — зазвичай це каші на молоці. А протягом дня — свіжі фрукти та овочі, які вводимо в раціон поступово, як маленьким діткам. Особливо наші мініпіги полюбляють огірки. Одного дня вони навіть влаштували нам протест, відмовляючись їсти будь-що, окрім огірків і полуниці», — згадує Юлія Давиденко.
Засновники ретельно стежать за харчуванням — щоденно зважують кожну свинку та слідкують за процесом частування від відвідувачів. Заклад надає послугу годівлі, для цього передбачені 90-грамові склянки з фруктами чи овочами, придбавши які, можна пригостити тварин. Однак якщо свинки зʼїдають більше 800-900 г, ця послуга тимчасово зупиняється.
«Це важливо, адже у поросяток немає відчуття ситості, а ми не маємо на меті виростити фермерську свинку, яку відгодовують чимскоріше і часто не переймаються тим, що вона їсть. Для нас поросятка — це домашні улюбленці, тож ми налаштовані перш за все на їхнє здоровʼя та добробут», — акцентує подружжя.
Зараз мініпіги поступово виходять на вулицю, а вже коли підростуть, зможуть гуляти вранці та ввечері повноцінно. Ветеринара відвідують регулярно, згідно зі стандартами — раз на 3-4 тижні. Стоять на обліку у ветклініці Дніпровського району Києва, мають усі відповідні вакцини та навіть чиповані. Денис Давиденко каже, що спа-процедури зовсім скоро доєднаються до рутини пігів, адже Piggy Cafe має домовленість із грумінг-салоном, котрий щотижня турбуватиметься про шкіру тваринок.
Попри побоювання зоозахисників, поросята перебувають у чудових умовах, двічі на день приміщення повністю дезінфікують, стежать за температурою (перенагрівання є шкідливим для цієї породи) та постійно адаптуються до потреб малюків.
Санітарні норми погоджені з відповідними службами. У закладі немає кухні, а зона бару недоступна для тварин.
Зона контакту працює з 12:00 до 15:00, потім тварини відпочивають, а з 16:00 до 19:00 (іноді 20:00) радо повертаються до людей. Мініпіги дуже розумні, тож не терпітимуть неналежного поводження: якщо їм щось не сподобалося, вони можуть легко ізолюватися.
Самі ж поросятка — юліанської породи, інформації про яку на україномовному просторі вкрай мало, тож власниці доводилося ознайомлюватися з іноземними ресурсами. Тривалість життя таких улюбленців 10-15 років, а середня вага — 20-40 кг, мають хороший імунітет.
Що ж потрібно для входу в зону контакту?
Ціна входу в контактну зону — 250 грн/година.
Єлизавета Котенко, AgroPortal.ua